Saturday, May 3, 2014

1880) CARA PEMAKAIAN TUDUNG YANG BETUL

Penggunaan Tudung

Ramai masyarakat muda kita sekarang mula berubah kearah kebaikan seperti berhijkab dan terdapat pelbagai fesyen berhijab. Terdapat ramai pereka fesyen yang kretif mencurahkan idea-idea mereka dan mencipta nama dalam seni fesyen muslimah. Akan tetapi, adakah mereka sedar akan hukum hakam yang telah ditetapkan oleh islam?

Islam tidak melarang untuk umatnya bergaya namun berpada-padalah dan hendaklah mengikut syarak yang ditetapkan. Terdapat beberapa syarat dan cara dalam pemakaian tudung dan penjual tudung hendaklah menerangkan etika-etika yang betul kepada pengguna.

Aurat wanita adalah dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki kecuali pada muka dan tapak tangan.

Terdapat hadis-hadis yang sahih atau kukuh yang boleh dipegang dalam pemakaian tudung.

Didalam firman Allah Ta'ala :


“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An Nur:31)

Yang dimaksudkan (janganlah mereka menampakkan perhiasannya), adalah "Janganlah mereka menampakkan tempat-tempat (anggota tubuh) yang di situ dikenakan perhiasan". [Lihat Abu Bakar Al Jashshash, Ahkamul Qur`an, Juz III hal.316]. Selanjutnya, kalimah (kecuali yang - biasa - nampak darinya), ini bermaksud ada anggota tubuh yang boleh dinampakkan iaitu wajah dan kedua telapak tangan. Demikianlah pendapat sebahagian sahabat, seperti Ibnu Abbas, Ibnu Umar dan juga Aisyah.

Dalil lain yang menunjukkan bahawasanya seluruh tubuh wanita adalah aurat kecuali wajah dan dua telapak tangan ialah sabda Rasulullah  kepada Asma’ binti Abu Bakar (maksudnya), “Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya” - HR Abi Dawud

Syarat dan adab dalam pemakaian tudung adalah seperti berikut :
-     -  Hendaklah labuh tudungnya hingga menutup dada seseorang itu.
-     -    Hendaklah longgar dan bukannya ketat.
-     -    Menutup rambut dengan sempurna.
-     -    Menutup telinga.
-     -    Memakai tudung yang tebal
-     -   Memakai tundung yang mampu menutup bahu
-     -   Memakai tudung yang mampu menutup dagu.

Perbezaan pemakaian tudung yang betul:
Kesalahan disini adalah tidak
menutup dada

Menutup dada dan tidak
menunjukkan tubuh badan
menampakan lehir dan dagu
menutup dengan sempurna 

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...