Tuesday, April 25, 2017

3650) Jawatankuasa Khas Tangani Masalah Ah Long Perlu Segera Ditubuhkan - RTM - 20/04/2017

KUALA LUMPUR - Sebuah jawatankuasa khas menangani isu peminjam wang tidak berlesen atau Along perlu segera ditubuhkan berikutan isu tersebut sudah berlarutan hampir 10 tahun namun tiada jalan penyelesaian.
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)  Datuk Nadzim Johan berkata jawatankuasa ini akan merekodkan segala kes yang berkaitan Along bagi membolehkan pihak berkuasa seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mengambil tindakan sewajarnya.
Beliau berkata dalam sidang akhbar.
Jelasnya, mengikut statistik yang direkodkan pihaknya, terdapat 15,000 kes yang melibatkan Along sepanjang tahun lepas seperti pemerasan dan memukul peminjam dan pihaknya khuatir jumlah itu akan meningkat tahun ini.
Tegasnya, jumlah kes yang banyak itu amat membimbangkan PPIM kerana Along secara umumnya dilapor mampu membuat pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang selagi hutang dan pinjaman tidak dilangsaikan.     
((BERNAMA))
Sumber Dari:
http://berita.rtm.gov.my/index.php/nasional/15411-jawatankuasa-khas-tangani-masalah-ah-long-perlu-segera-ditubuhkan-ppim
Jawatankuasa Khas Tangani Masalah Ah Long Perlu Segera Ditubuhkan

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...