Friday, February 21, 2014

1168) HARIAN METRO 21/2/2014 PPIM GESA HENTI PAKAI BATIK SUTERAHeadline: PPIM gesa henti pakai batik sutera
Publication: HM
Date of publication: Feb 21, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 017


Kuala Lumpur: Cetek ilmu agama menyebabkan kebanyakan lelaki Melayu Islam di negara ini terus memakai batik sutera tulen walaupun menyedari pemakaian itu salah di sisi agama Islam.

Menurut Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) hampir 90 peratus batik sutera yang dipakai oleh lelaki Malaysia adalah batik yang diperbuat daripada sutera tulen.

Aktivis PPIM Sheikh Abd Kareem S Khadaeid berkata haram bagi seseorang lelaki itu untuk memakai pakaian batik yang diperbuat daripada sutera.

Beliau lebih 30 tahun berkecimpung dalam industri tekstil berkata terdapat tiga kod kain sutera asli yang dijual pasaran menjadi tumpuan peminat batik iaitu kod 14366; 14101 dan 12102.

Selain jenis kain itu, antara kain yang menggunakan sutera asli adalah silk jaquad; wanshou brocade; silk strip jacquard, dan silk check jacquard.

"Saya menggesa lelaki Islam supaya sedaya upaya mengelak daripada memilih pakaian yang diperbuat daripada sutera kerana sudah jelas hukumnya.


"Lagipun kita tidak perlu untuk mewujudkan fatwa bagi pengharaman pemakaian sutera oleh lelaki kerana ia sudah jelas berdasarkan hadis sahih Nabi Muhammad menjelaskan pemakaian sutera bagi lelaki adalah haram," katanya.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...