Friday, February 14, 2014

1160) HARIAN METRO 13/2/2014 HASIL DALAM 3 BULAN
Headline: Hasil dalam 3 bulan
Publication: HM
Date of publication: Feb 13, 2014
Section heading: Main Section
Page number: 032
Byline / Author: Oleh Ikram Ismail


Kuala Lumpur: Kempen kepenggunaan yang dilancarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KDPNKK) bersama 20 badan bukan kerajaan (NGO) bertujuan mendidik pengguna dijangka diketahui tahap keberkesanannya dalam masa tiga bulan.

Ketua Setiausaha Kementeriannya Datuk Seri Alias Ahmad berkata, kempen itu diharap dapat mengubah pengguna menjadi pengguna yang bijak.

"Pelan jangka pendek yang diumumkan Menteri Datuk Seri Hasan Malek itu bermatlamat memberi kesedaran kepada pengguna.

"Semua 353 program yang bakal dilakukan dalam tempoh tiga bulan bersama NGO akan mengubah persepsi pengguna agar tahu hak mereka,"katanya ketika di hubungi.

Alias berkata, apabila tempoh tiga bulan tamat, kementerian akan meneliti tahap keberkesanan kempen berkenaan.

"Kemudian pembentangan terhadap tahap keberkesanan akan dibentang oleh NGO yang terbabit kepada kementerian.

"Selepas itu kita akan melancarkan lagi program-program lain yang sesuai,"katanya.

Pada Isnin lalu, Hasan telah melancarkan kempen berkenaan yang memperuntukkan RM3.5 juta sebagai sebahagian rancangan jangka pendek di bawah pelan lima tahun Tindakan Pemerkasaan Pendidikan Pengguna (2014-2019)

Antara NGO terbabit ialah Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Persatuan Suri,Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (Puspanitapuri), serta Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Kebangsaan (GPMS).

Sementara itu, ditanya berhubung program Makmal Mengenai Kos Sara Hidup di bawah Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) Alias berkata, KPDNKK adalah salah satu agensi yang terbabit.

"Setakat ini, antara perkara yang sudah dibincang di dalam makmal ialah indeks harga pengguna, subsidi dikaji semula dan sebagainya.


"Bagaimanapun banyak lagi insentif lain yang perlu dibincangkan secara mendalam bersama agensi lain yang terlibat sebelum sebarang keputusan dibuat," katanya

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...