Friday, February 21, 2014

1167) BERNAMA 21/2/2014 PENGUSAHA BATIK MALAYSIA DIGESA LABEL KANDUNGAN BATIK BAGI TENTU KETULINANKUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Pengusaha batik Malaysia digesa melabelkan kandungan kain batik sutera mereka untuk menentukan ketulenannya bagi membolehkan lelaki Islam memakai pakaian yang diperbuat daripada kain itu, kata aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Syeikh Abd Kareem S Khadaied.

Katanya hasil kajian PPIM mendapati hampir 90 peratus pasaran batik sutera di Malaysia diperbuat daripada sutera tulen dan kaum lelaki Islam diharamkan memakai sutera tulen.

"Menurut hadis sahih, batik sutera tulen lelaki tak boleh dipakai sebab dari sisi agama Islam juga haram hukumnya," katanya kepada pemberita di pejabat PPIM di Villa Puteri Condominium dekat sini, Khamis.

Beliau berkata aduan berhubung pemakaian sutera tulen oleh lelaki Islam telah dibuat kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia pada 1997 dan dibincangkan semenjak tahun 2009 namun belum diwartakan.

Syeikh Abd Kareem berkata Perbadanan Kraftangan Malaysia harus mencari fabrik alternatif seperti campuran kain misalnya kapas dan linen bagi menggantikan sutera tulen.

Katanya industri batik sutera harus memajukan dua bahan tersebut iaitu linen dan kapas supaya kaum lelaki boleh memakainyaNo comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...