Friday, February 24, 2017

3507) Sidang Media : Mana Pergi Kemanusiaan? - PPIM - 24/2/2017


24 Februari 2017 - Seorang kanak-kanak wanita rohingya yang berumur 15 tahun masih lagi ditahan oleh imigresen. Beliau ditangkap atas tidak mempunyai kad United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) yang sah semasa beliau dalam perjalanan ke tempat kerjanya dan telah di dakwa di Mahkamah Tinggi Putra Jaya. 
Berikutan kes ini, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) mengadakan satu sidang akhbar berkenaan tindakan yang dikenakan terhadap kanak-kanak rohingya ini.
Di dalam Akta Kanak-Kanak 2001, telah tertulis bahawa tiap-tiap kanak-kanak berhak untuk mendapatkan pelindungan dan bantuan dalam segala hal keadaan tanpa mengira apa-apa jenis perbezaan, seperti ras, warna kulit, jantina, bahasa, agama, asal usul atau kecacatan fizikal, mental atau emosi . Kata Setiausaha Agung MHO, Hishamuddin Hashim
Semasa masyarakat rohingya diseksa, dibunuh dan diperkosa. Masyarakat di Malaysia membantah dan mengadakan satu perhimpunan untuk menyatakan rasa simpati ke atas mereka. Namun, apabila mereka berada di negara ini kanak-kanak ini ditangkap atas kesalahan tidak mempunyai kad UNHCR yang sah dan dibicara ke Mahkamah Tinggi bukan di Mahkamah Bagi Kanak-Kanak.
IMG_9849-(1
“Dia atau keluarga dia boleh bunuh diri” kata Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Dato’ Nadzim Johan (Toqqi) untuk menerangkan bahawa tindakan ini mampu memberi tekanan mental dan emosi kepada kanak-kanak tersebut dan ahli keluarganya.
Selain daripada itu, pelarian warga rohingya ini sepatutnya diberi pekerjaan dimana pekerjaan yang rakyat Malaysia tidak berminat kepada mereka supaya ia dapat mengelakkan mereka dari melakukan jenayah seperti mencuri.
“Jika tidak diberikan pekerjaan, mereka boleh menjadi pencuri, perogol dan pembunuh atas sebab kewangan” kata toqqi.
Dari sudut MHO pula, Presiden MHO, Dr. Noorazman mengatakan “Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengusir pelarian-pelarian dari negara beliau namun beliau memberi pengecualian kepada kanak-kanak.
Di sini dapat dilihat bahawa Akta Kanak-Kanak dikuatkuasakan sepenuhnya di setiap negara termasuk Amerika Syarikat
“Oleh itu, kami menyeru agar dia (kanak-kanak rohongya) dibebaskan dan pihak berwajib membatu dia dalam urusan kad UNHCR ini.”
 IMG_9755(1 IMG_9756(1 IMG_9765)1 IMG_9778(1

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...