Friday, October 17, 2014

2115) ARKIB BERITA PPIM - 29/8/2014 HARIAN METRO - Antara Simpati, Curiga Tabung Gaza


Antara simpati, curiga tabung Gaza

Kesengsaraan penduduk Gaza yang saban hari berdepan kekejaman tentera Israel mendapat perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia dan tidak terkecuali masyarakat negara ini.

Pelbagai bentuk tabung bantuan dizahirkan dalam membantu mangsa seagama yang saban hari berdepan bedilan dan serangan roket tentera Zionis.

Namun, timbul persoalan adakah sumbangan yang diberikan itu benar-benar sampai kepada penduduk Gaza atau sebaliknya.

Jika betul, Alhamdulillah mulianya hati seseorang itu kerana ringan tulang membantu umat seagama yang ditindas.

Bagaimana pula jika wang didermakan atas dasar perikemanusiaan untuk membantu penduduk Gaza disalahgunakan untuk kepentingan peribadi individu yang melakukan kutipan itu. Amat menyedihkan jika perkara itu berlaku kerana mengambil kesempatan dengan kesengsaraan penduduk Gaza sebagai modus operandi meraih duit mudah.

Tidak dinafikan sumbangan atas nama bantuan untuk penduduk Gaza itu mendapat simpati rakyat negara ini yang saban hari melihat penderitaan mereka di media cetak dan elektronik.
Kesempatan mungkin diambil berikutan kemurahan hati penduduk negara ini yang menzahirkan belas ihsan kepada penduduk Gaza melalui derma dihulurkan dengan harapan ia benar-benar sampai pada mereka.

Biasanya pungutan yang agak meragukan itu dilakukan di pasar serta bazar ketika Ramadan lalu selain lokasi tumpuan ramai. Kaedah digunakan dengan meletakkan tabung bencana selain melakukan kutipan.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) turut mengesan kewujudan tabung Gaza yang tidak diketahui ke mana wang itu disalurkan. Malah, PPIM mengakui menerima aduan daripada orang ramai mengenai kecurigaan mereka terhadap kewujudan banyak tabung Gaza.

Berdasarkan aduan, ada pihak dan individu tertentu meletakkan kotak atau tabung derma Gaza sama ada di masjid, pasar dan bazar Ramadan yang menjadi tumpuan ramai. Mereka ini akan datang memungut wang di dalam tabung mengikut tempoh tertentu. Apa yang menjadi persoalan ke manakah wang itu disalurkan, adakah ia benar-benar untuk tabung Gaza atau sebaliknya.

Bagi orang ramai, mereka boleh menyelidik sama ada tabung itu memang benar-benar sah sebelum menghulurkan bantuan kerana tidak mahu wang berkenaan disalahgunakan untuk kepentingan pihak atau individu tertentu.

Ini penting bagi mengelakkan ada pihak lain yang mengambil kesempatan menggunakan nama penderitaan rakyat Gaza bagi memperoleh wang mudah untuk kegunaan sendiri.

Penulis memuji sikap mereka yang berniat baik memungut derma untuk membantu penduduk Gaza, namun agak menyedihkan jika ada di antara mereka menggunakan nama tabung Gaza untuk kepentingan sendiri.

Sikap itu perlu dikikis dan dibuang jauh-jauh kerana tidak kasihankan kita apabila saban hari melihat kanak-kanak tidak berdosa menjadi mangsa kekejaman Israel.

Serangan rejim Zionis hingga kini mengorbankan lebih 2,100 penduduk Palestin yang kebanyakannya kanak-kanak dan orang awam yang tidak berdosa.

Selain mengalami kemusnahan harta benda, ramai anak kecil kehilangan ibu bapa dan menjadi yatim piatu sekelip mata sementara berpuluh ribu terpaksa meninggalkan kediaman masing-masing untuk mendapatkan perlindungan.

Sedih, marah dan geram apabila melihat anak kehilangan ibu bapa dalam sekelip mata akibat bedilan regim Zionis yang saban hari menghujani semenanjung Gaza dengan bom.

Sebagai umat Islam yang prihatin, marilah kita sama-sama memanjatkan doa ke hadrat Ilahi supaya rakan seagama di Gaza selamat dan dijauhi segala bala bencana. Ya Allah, Selamatkanlah saudara Muslimku di Gaza Peliharalah mereka daripada segala bentuk kejahatan dan penindasan Tabahkanlah hati dan kuatkanlah semangat mereka Dalam menghadapi hari-hari penuh berliku. Amin...

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...