Tuesday, July 1, 2014

2031) UTUSAN MALAYSIA 25/06/2014 - Guna produk elektrik jimat tenagaGuna produk elektrik jimat tenaga

KUALA LUMPUR 25 Jun - Masyarakat disaran menggunakan produk elektrik jimat tenaga di samping mengubah gaya hidup bagi mengelakkan peningkatan penggunaan tenaga itu secara mendadak berikutan cuaca panas dan kering yang melanda negara ini.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, selain mengamalkan budaya penjimatan, mereka juga perlu mengambil kira konsep kecekapan penggunaan tenaga elektrik.

"Penjimatan tenaga boleh dilakukan dengan mematikan peralatan elektrik apabila tidak menggunakannya. Aspek kecekapan tenaga pula ialah menggunakan produk yang tidak memerlukan tenaga tenaga elektrik yang banyak dalam operasinya," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Semalam, Pengurus Besar (Komunikasi Korporat) Tenaga Nasional Berhad (TNB), Omar Sidek memberitahu, suhu atmosfera yang tinggi akan menyebabkan peningkatan penggunaan elektrik terutama penggunaan pendingin hawa dan kipas secara ekstrem di kilang-kilang, premis perniagaan serta kawasan kediaman.

Sementara itu, Nadzim mengingatkan para pengguna agar menggantikan pendingin hawa yang berusia lebih 10 tahun kerana penggunaan elektrik oleh unit-unit tersebut tidak lagi cekap setelah bertahun-tahun digunakan.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...