Thursday, October 26, 2017

4191) SIDANG MEDIA : TAWARAN AHMADIAH-QADIANI UNTUK BERMUZAKARAH BERSAMA PPIM – 25/10/17Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah menerima surat untuk bermuzakarah dengan pengikut qadiani lanjutan daripada sidang media PPIM pada 27 September 2017.
Pengerusi Biro Undang-Undang PPIM, Dato’ Hishamuddin Hashim berkata beliau tidak bersetuju untuk bermuzakarah kerana menghormati nasihat Jabatan Mufti Selangor untuk tidak mengadakan sebarang sesi dialog bersama pengikut qadiani kerana ajaran tersebut telah difatwakan sebagai bukan Islam dan tiada keperluan untuk bermuzakarah.
Sebaliknya beliau menggesa Majlis Perbandaran Selayang (MPS) untuk mengambil tindakan terhadap rumah ibadat yang digunakan oleh pengikut qadiani kerana tidak mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan.
“Kita minta penduduk Kg. Nakhuda yang rasa tidak selamat terus membuat laporan polis untuk keselamatan kampung yang dikhuatiri mengancam penduduk”, jelasnya.
“Kami rakyat di Negeri Selangor dengan rasa rendah diri merayu kepada Yang Maha Mulia Sultan Selangor untuk membantu kami mengmbil tindakan kerana kami tidak mempunyai kuasa”, tegasnya.

Mengulas lanjut isu ini, Setiausaha Agung Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia, Sheikh Abdul Kareem berkata Isu ajaran Qadiani ini telah dibincangkan oleh ulama-ulama Islam dari seluruh dunia dan telah wujud kesepakatan mengatakan ajaran ini telah keluar dari Islam”, katanya.
Perkara sebegini perlu dijelaskan kerana boleh menimbulkan kekeliruan kepada umat Islam.
Tambahannya lagi, isu ini telah dibincangkan dihadapan Sultan Selangor, keputusan daripada perbincangan itu adalah warta mengatakan ajaran qadiani ini keluar daripada Islam.


Oleh itu, kita tidak boleh mengadakan apa jua perbincangan bersama qadiani, jika kita mengadakan juga perbincangan maka kita umpama telah menderhaka kepada Sultan Selangor.
Kami memohon Tuanku untuk menjaga keselamatan dan akidah penduduk kg Nakhuda supaya tidak terjerumus kedalam ajaran sesat qadiani.
Pengikut ajaran qadiani telah dihukum kafir oleh ulama dan kebenaran telah mutlak. Ajaran ini desepakati telah keluar dari Islam, kedudukan mereka sama dengan kafir yang memohon menggunakan kalimah Allah.

Pengerusi Gerakan Banteras Aktiviti Haram (GBAH), Ustaz Masridzi Bin Sat berkata bukan pihak Jabatan Agama Islam ataupun Mufti yang tidak mengambil tindakan, sebenarnya isu ini telah lama timbul. Ada beberapa pengikut ajaran qadiani yang telah ditangkap tetapi disaman balik.
“Kita tidak akan layan muzakarah yang ditawarkan kerana apabila kita melayan bermakna kita tidak menghormati Sultan Selangor, Majlis Fatwa dan Jabatan Agama Islam.
Bila benda sudah berakar umbi, bermaksud benda ini kita sudah lama biarkan bertahun ia bertapak sehingga susah untuk dihapuskan.


Presiden Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) , Dr. Noorazman Samsuddin berkata sensitiviti umat Islam yang berada di tempat kita sekiranya perkara ini tidak dapat dikawal sehingga berterusan tanpa disekat maka kita akan dapati perkara yang berlaku di tempat lain akan berlaku di tempat kita.
“Saya menyeru kepada pihak istana supaya memandang perkara ini dengan lebih serius supaya perkara ini tidak berlarutan”, katanya.
Bagi pihak MHO, kita memandang dari aspek kemanusian, kebebasan ada landasan dan tidak boleh keluar dari perlembagaan negara.“Pihak Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) ingin menyambut baik muzakarah tersebut tetapi atas nasihat pihak Mufti bahawa perkara ini telah selesai lama dan fatwa telah dikeluarkan bahawa qadiani ini bukanlah satu agama yang terlibat dengan Islam,” ujar Panel Syariah PPIM, Ustaz Abd Halim.
Muzakarah tersebut tidak akan dibuat kerana kita tidak mahu mereka mengambil kesempatan terhadap muzakarah tersebut.
“Kita di PPIM bukan takut tapi kita ikut arahan pihak tertinggi PPIM dan perbincangan dengan Mufti Selangor telah memutuskan untuk tidak bermuzakarah dengan ahmadiah-qadiani ini.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...