Saturday, March 15, 2014

1187) BERITA HARIAN 14/3/2014 HUTANG PROJEK RUMAH TERBENGKALAI BUKAN TANGGUNGAN PEMBELI -PPIM
KUALA LUMPUR: Pembeli rumah tidak bertanggungjawab terhadap pinjaman perumahan bagi projek yang terbengkalai, sebaliknya hutang itu harus dituntut daripada pemaju dan juga peguam yang terbabit.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, berkata masih ramai pembeli tidak sedar akan hak mereka itu yang sebenarnya sebahagian daripada terma perjanjian jual beli yang ditandatangani.


"Tetapi apabila projek terbengkalai, kebanyakan bank tidak tuntut hutang daripada pemaju atau peguam, sebaliknya ambil tindakan ke atas pembeli atas alasan tidak dapat cari pemaju dan peguam," katanya dalam sidang media, di sini hari ini.

Susulan itu, Nadzim berkata PPIM akan mengadakan kempen kesedaran dalam kalangan pengguna selain membawa isu tersebut kepada Bank Negara dan pihak berwajib lain.

Sementara itu, aktivis PPIM yang turut hadir, Sheikh Abd Kareem S Khadaied berkata persatuan berkenaan menerima beberapa aduan daripada pembeli rumah yang ditekan oleh pihak bank.


"Ada kes pembeli yang ditekan membawa kes ini ke mahkamah, namun beratus ribu lagi terus ditekan sebab tidak tahu terma perjanjian," katanya.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...