Saturday, August 16, 2014

2100) HARIAN METRO 15/8/2014 - 150 aduan sebulan - PPIM


150 aduan sebulan

Kuala Lumpur: Mengejutkan apabila terdapat lebih 150 aduan membabitkan pelbagai jenis kegiatan tidak bermoral seperti perjudian dan pelacuran yang dikongsi pengguna Internet di laman blog kendalian persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) sejak sebulan lalu.

Menerusi laman maksiat.blogspot.com, ia memberi gambaran betapa masih banyak yang perlu dilakukan pihak berwajib untuk membanteras gejala berkenaan bagi memastikan tiada lagi aktiviti seumpamanya di negara ini.

Aktivis PPIM Dr Izham Nayan berkata, ia secara tidak langsung menunjukkan terdapat keperluan untuk saling bekerjasama antara pihak berkuasa dengan orang ramai bagi mencari jalan penyelesaian pelbagai isu berbangkit.

"Ada yang terus memuat naik gambar berserta keterangan lokasi pusat judi dan sarang pelacuran. Setakat ini berdasarkan rekod yang ada, kita terima lebih 150 aduan pelbagai kategori. Semua maklumat dikemas kini dan setiap hari minggu kita ada aduan baru," katanya.

Dr Izham berkata, kebanyakan entri pada blog berkenaan meminta pihak berwajib mengambil tindakan tegas terhadap pemilik premis kerana secara terang-terangan melanggar peraturan serta mengganggu sensitiviti umat Islam.

"Sebagai badan bukan kerajaan (NGO) Islam yang mempunyai ramai ahli, PPIM mewujudkan laman berkenaan bagi membantu orang ramai menyalurkan maklumat atau sebarang kegiatan di sekeliling mereka.

"Daripada blog itu, kita akan kumpulkan data berkaitan dan merujuk perkara itu kepada pihak berwajib seperti polis dan jabatan agama," katanya.

Justeru katanya, ahli PPIM di seluruh negara diminta menyalurkan maklumat seperti gambar dan alamat premis yang menjalankan kegiatan mencurigakan di kawasan masing-masing untuk tindakan susulan.

"Orang ramai yang ingin menyalurkan maklumat boleh menghantar gambar dan alamat ke aplikasi WhatsApp di talian 019-9130000 atau menghantar ke emel muslimconsumers@ gmail.com," katanya.


32 comments:

honeytea zalina said...

Saya meminta pihak berwajib dan Pihak berkenaan dan Pihak PPIM mengambil tindakan tegas dan tindakkan sekadar segera kepada pemilik premis ini [ Saida Karima & Co. ] advocates & solicitors, Nama penuh Saidatul Karimah binti Nasron [ 019 - 399 6683 ] address, no 12A-2, Jln Wangsa Delima 11, D' Wangsa Link, Pusat Bandar Wangsa Maju, 53300, Kl. No. Talipon - 03-41437737/03-41436737/03-41316737. Email - saidakarimaco @gmail com. Premis dan pemilik ini dengan sengaja melakukan pelbagai jenayah penipuan wang dan pecah amanah terhadap Para pelangannya termasuklah kes Saya yg belum mendapat Jawapan dan keadilan dari Pihak berwajib dan pihak ppim sendiri yg sepatutnya menbanteras dengan seberapa segera kerana jenayah ini sengaja dilakukan dan pd org sesama islam. Janganlah asyik tertumpu pd kes - kes besar yg melibatkan org bukan islam shj. Kes - kes jenayah yg melibatkan pengguna islamlah yg patut didahulukan. Namanya pun persatuan pengguna islam. Tetapi kes pengguna islam sendiri tidak diadili dgn sewajarnya, apakah keistimewaannya Menjadi ahli kepada ppim jika kes -kes membabitkan orang islam yg diadu kan hanya untuk dijadikan sebagai rekod simpanan semata-mata...

siti aishah said...
This comment has been removed by the author.
Fluffy said...

Saya dan keluarga saya juga telah ditipu oleh Saida Karima & Co. Setelah dapat tahu bank telah release fund, Puan Saida terus tak dapat dihubungi. Apabila kami datang office di Wangsa Maju, staff amat tak cooperative dan Puan Saida pasti tidak akan berada di office kerana mengelak daripada berjumpa dengan kami.Harap tindakan akan diambil terhadap perempuan keji ini. Ingat hidup boleh aman lepas makan duit haram and curi duit orang? Nama je graduan Universiti Islam Antarabangsa, tapi tak ada integriti dan tak jujur langsung dalam bekerja. Semoga dia tak sempat nak curi lagi duit rakyat Malaysia and umat islam sekalian.

Julie Hawa said...

Pihak kami pun telah di tipu oleh Saida berdebah nih... tolong contact saya dii talian 01123614445 boleh?

heartstory said...
This comment has been removed by the author.
Julie Hawa said...

Pihak saya belum pernah di tipu oleh Saida Karima. Seseorang telah menggunakan PC saya dan meletakkan nombor telefon saya. MOHON jangan hubungi number telefon di atas.

henjutje said...

#Saida Karima & Co ni servis mmg sucks... harap2 sy x kena tipu dlm proses refinance sy ni. start berurusan dari bulan april 2014 smp skg x settle lagi.. bank dh release utk settlement loan lama & legal fees, tu pon bulan 12 baru selesai.. tp smp skg lawyer keji ni x nak bg 2nd advise pada bank utk release baki pinjaman saya.. mcm2 alasan yg dia bg.. bank bagi dokumen x lengkap la.. walhal buat refinance dgn bank yg sama je.. pinjaman lama pon bank dah settlekan.. ape jadahnye dokumen x lengkap.. bila call pihak bank utk kepastian, mmg bank hanya tunggu 2nd advice dari lawyer je.. Minggu lepas sy call & tnye ape yg x lengkap, rupa2nye hanya Deed of assignmnet dan Power of attorney je.. sial lah.. benda 2 tu pon sy dh pernah email kat diorang masa awal2 urusan.. then sy email lg.. dorg janji akan submit pada bank minggu ini tp bila call x submit2 pon.. smlm call lg, dorang janji akan submit pd bank hari ni.. bila call hari ni pon x submit lg.. alasannye printer rosak, x boleh nak print.. wtf.. dr minggu lepas dh dpt baru hr ni nak print?? nak print plak printer rosak.?? mmg sial la #Saida Karima & Co ni.. harap2 jgn ada lg yg berurusan dgn bangsat nih..

Fluffy said...

Jangan percayakan mereka. Terlalu banyak alasan dan suka berdalih. Mereka akan sengaja melengahkan urusan supaya dapat jalankan niat jahat mereka. Malangnya, orang celaka macam ni masih hidup berleluasa seronok menipu dan mencuri harta orang sementara mangsa-mangsa dibiarkan tergapai-gapai tanpa bantuan.

Haris Shah said...

Hai... Siapa yg handel handle file u.. Nasib kita sama nie..

Haris Shah said...

Hai... Siapa yg handel handle file u.. Nasib kita sama nie..

henjutje said...

PIC Ms Chan c!ba!.. Asistant dia dh brape kali tukar org sbb bhneti.. Terbaru ni si Wahyu yg asisst.. Dia pon dh ilang sejak CNY.. Start minggu ni kalau call off lawyer c!ba! ni mmg dorg x angkat dah.. call branch shah alam pon sama.. no answer.. x caya try la call.. Haris Shah, jomm kite terjah opis lawyer ni

Haris Shah said...

Br g opis dia hari rabu.. 11hb.. Opis ttp.. N tserempak dengan 1 saudara yg da bayar figure banyak juga lah.. Untuk prosess beli rumah... Macam mana nie... Kita buat report ke atau rujuk ngn mana2 agensi..

henjutje said...

Laa ye ke.. patut la call hari2 x de org jwb.. kite refer officer bank tmpt buat loan dulu la.. tgk ape officer advise.. awk buat loan ngan bank ape ye?

Rosnawati Abdul Karim said...

Salam, nasib saya pun sama mcm anda semua. Refinance loan saya dgn CIMB tmn mlawati , dah lebih setahun xsettle2 lg. PIC sama ms chan juga. Saya punya dah last stage iaitu pending last advice dr lawyer. Bila call ms chan bgtau pending DRR, PA je. Ms chan ni pun satu setiap kali saya call tak pernah dpt cakap dengan dia sbb dia mmg xnak cakap kot ngan client, asyik receptionist je yg update status ngan saya. Saya dah xtahan dgn kerja lawyer ni yg lembab giler, jumaat lepas saya serang ofc kat wangsa link. Saya keluar duit sendiri buat stamping kat menara kausar, sebelah jusco alpha angle. Rupa2nya lawyer ni xde duit nak proceed kes kita klu korang semua nak tau. Stamping tu rm250 je pun si saida ni xde duit. No wonder kes kita lambat giler nak settle.Stamping ambik masa 15 minit je lps tu saya hantar balik semua agreement pd ms chan. Saya siap offer duit utk buat PA kos rm61 pd ms chan lps tu tp dia kata ofc ada duit. Klu korang nak tau prosesnya, lps stamping agreement kita, buat PA kat mahkamah then lawyer issue last advice balik pada lawyer. Complete satu proses yg saya kira ambik masa paling lewat cuma 1 minggu. Tp lawyer saidakarima yg Bengap dan Lembab ni ambik masa dah lebih 1 bulan utk settle. Bayangkan patutle kes kita2 ni boleh pending bettahun2. Adoiii saya ni dah sabar lama tp sabar kita pun ada hadnya. Sebabnya CIMB dah chase monthly installment utk loan baru saya dari tahun lepas. Utk pengetahuan semua saya mmg dah bergaduh dlm email dgn CIMB ni. CIMB Bank ni ingat kita ni bodoh ke apa, diaorg dah tutup loan lama kita dan bukak loan account baru utk kita, so kita kena start dah bayar utk loan baru. Saya fight giler dgn CIMB bgtau yg saya tak akan bayar installment loan baru sbb duit saya tak dapat lagi. Sepatutnye lps CIMB buka loan baru, CIMB patut disburse duit pd client tp disebabkan lawyer kita lembab,bank tak boleh disburse duit. Tp kita as customer tersepit ditengah, monthly installment kena bayar juga wlaupun kita xdpt duit lg. Apa punyer prosedur bank yg xeffisien langsung. Kalau semua dokumen tak lengkap kenapa CIMB proceed buka loan baru? Itu bukan ke satu kesalahan yg bank dah buat, so saya tak akan bayar. Ber balik pd cite lawyer ni, hari isnin depan ni saya dgn laki saya akan serang lg dan nak tunggu staf dia buat keja. Saya nak diaorg keluarkan last advice letter tu juga.

henjutje said...

Pn Rosnawati.. kes kite sama la.. sy pon buat refinance dgn CIMB.. sy pon bergaduh jgk dgn collector CIMB yg slalu call suruh bayar monthly installment.. slalu jgk dpt SMS suruh buat installment.. wtf.. buat ape sy bayar full monthly installment sdgkn loan yg sy buat x habis disburse lg..
Sy cuma akan bayar interest dr jumlah yg dh disburse je.. last SMS yg sy dpt minta sy bayar RM180+ je.. maybe utk interest je la tu kot.. Ntah2 CIMB ni pon sepakat ngan Saida KariMak ni jgk kot..ni bukan lawyer "KITA".. bukan kita yg cari@pilih sdri..ni lawyer yg dipilih oleh CIMB.. kl dh bnyk kes yg mcm ni, mcm mana CIMB bole gunakan khidmat lawyer bangang ni jgk... Nt minta Puan update ape yg progress hari isnin ni ye.. takut2 office x bukak terus dr hari tu..

Haris Shah said...

Wah ramai dh Geng... Setakat ni cimb tak minta byr lg lah... Tp part guna duit sendiri sama lah.. 60 stamping pun 3 minggu... Tension betul.. Nie just katanya nak present n advice bank... Buat perangai plak alasan macam2.. Kata nya 11-12 hb letrik tak de... Tak tau lah... Tp cimb tu dh dpt contact saida.. Sbb cimb bg byk job kat dia n kebanyakan semua final stage.. Cimb malawati juga... Hahahahaha....

Rosnawati Abdul Karim said...

Oh en henjutje dan en haris ni sekapal le ye. Henjutje klu awak nak tau, awak xperlu bayar interest klu cimb charge. Saya dah check, lawyer yg patut tanggung kos sbb dia punya psl yg delay kes kita. Tp understoodkan saida ni klu 61 hengget pun tarak apa tah lg nak bayar interest kita. Ok apa2 saya akan update status hari isnin ni.

Fluffy said...

Ada sesiapa yang pernah jumpa atau berurusan personally dengan Saida celaka ni? Buat jahat sampai tak ingat akhirat, tapi bila client nak jumpa pandai je lari

Haris Shah said...

Tak pernah jumpa dia Tp rasanya cimb link ngn dia so ptt ada org di cimb yg kenal n deal directly dgn saida.. Kalu tak mustahil la byk jib cimb bg kat dia.. Hope cimb take action la... Sy pun ada figure yg over due dgn cimb sbb dh disburse untk settle ngn BPP.. Tp tak pula cimb minta bayar.. Kalu kena bayar mmg tak ptt lah sbb delay by legal yg diorg bg wat job nie... Masa memula dulu marketing team dia siap datang opis merayu supaya kita agreed lantik dia... Sabor jelah.. Kalu tau baik amik legal dgn developer... Dah la fee dia ngn developer beza dekat 1k.. Emmm...

Haris Shah said...

Tak pernah jumpa dia Tp rasanya cimb link ngn dia so ptt ada org di cimb yg kenal n deal directly dgn saida.. Kalu tak mustahil la byk jib cimb bg kat dia.. Hope cimb take action la... Sy pun ada figure yg over due dgn cimb sbb dh disburse untk settle ngn BPP.. Tp tak pula cimb minta bayar.. Kalu kena bayar mmg tak ptt lah sbb delay by legal yg diorg bg wat job nie... Masa memula dulu marketing team dia siap datang opis merayu supaya kita agreed lantik dia... Sabor jelah.. Kalu tau baik amik legal dgn developer... Dah la fee dia ngn developer beza dekat 1k.. Emmm...

henjutje said...

hmm.. mcm ade sesuatu antara saida ngan cimb je ni.. 2 2 mcm hampeh.. ape cite plak ngan Pn Rosnawati ye.. minta tlg update smlm punye cerita..

Haris Shah said...

0172702357 sy nak buat group watsap... Sila watsap saya...

Haris Shah said...

0172702357 sy nak buat group watsap... Sila watsap saya...

Haris Shah said...

Ada lg tak.. Kat group active... Mmc2 info ada

Zifah Hadiaz said...

sy pun bru je sit down dgn dicpline comitee ttg kes penipuan saida ni..0176586049

Zifah Hadiaz said...

Baru lepas sit down dgn lembaga tatatertib peguam. pg td..isunya beli rumah, payment dr bahaian pinjaman dh release, tp vendor x dpt payment.
..so nasihat sy pg buat report dkt bukit aman atas salah laku penyelewengan, then buat report jg ke lembaga tatatertib peguam di Wisma Maran..pastu tnggu je lah..

Zifah Hadiaz said...

Baru lepas sit down dgn lembaga tatatertib peguam. pg td..isunya beli rumah, payment dr bahaian pinjaman dh release, tp vendor x dpt payment.
..so nasihat sy pg buat report dkt bukit aman atas salah laku penyelewengan, then buat report jg ke lembaga tatatertib peguam di Wisma Maran..pastu tnggu je lah..

Zifah Hadiaz said...

sy pun bru je sit down dgn dicpline comitee ttg kes penipuan saida ni..0176586049

mohd fadzil said...

bru pas jmp cimb..dorg ckp saida karima dh xjd panel loan dgn cimb..

Fadzilah Yaya said...

pakcik aya pon menghadapi masalah yang sama dengan Saida Karima ni. yg lagi parah, loan separuh, cash separuh. loan x disburse, cash pon pakcik sy byr pada die untuk serah pada pembeli. pembeli smpai skrg x dpt lagi duit cash tu. dah setahun lebih dah kes ni x selesai.

skrg baru pakcik sy mengadu.baru saya tau. saya akan follow up habis2 an dalam kes ni.

Haris Shah said...

Fazilah, td yg watsap saya ke..

Mohd Faizal Mahidin said...

saya pon jadi mangsa saida haram jadah ni..sy dh bayar bayar legal fees + stamp duty full....keje langsung diorang tk buat...last sekali vendor terminate S&P.........call hp dia tak dapat off memanjang....aku tanye kat reception umah saida ni di jawap tak tau umah dia.....yg dia ckp kt ukay perdana.....

GERAKKAN KUASA PENGGUNA

GERAKKAN KUASA PENGGUNA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...