Monday, April 28, 2014

1871)KONWANIS 26/04/2014 - KONVENSYEN WANITA ISLAM 2014 (MULIAMU WANITA KERANA ISLAM)


Sabtu, 26/04/2014. Satu konvensyen berkenaan wanita Islam telah diadakan pada sabtu lepas bertempat di Dewan Tun Canselor, Multimedia Universiti Cyberjaya. Konvensyen ini diberi nama Konvensyen Wanita Islam atau KONWANIS anjuran ISMA, Wanita Isma, dan Persatuan Belia Islam Nasional .

Konvensyen ini bertemakan Muliamu Wanita Kerana Islam adalah untuk mengangkat martbat wanita sebagai pemimpin dan tokoh masyarakat di dalam pelbagai bidang, Memberi kesedaran mengenai kedudukan dan keistimewaan wanita dalam Islam, dan Menerapkan jati diri wanita berpaksikan syariat.
Konvensyen ini dirasmikan oleh Tuan Haji Abdullah Zaik Abd Rahman, Preseiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA). Penceramah_penceramah yang memberi penerangan adalah Cik Suzana Bt Ghazali, Dr Ezani Farhana Md Monoto, Dr Murizah Mohd Zain, Nur Heliza Helmi, Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar, Ustazah Nik Norsaha Hj. Nik Mohammad dan Prod Madya Dr Shamrahayu A. Aziz.

Kesemua penceramah mempunyai pengalaman yang meluas dah yang Berjaya didalam hidup mereka. Terdapat banyak info dan tip-tip dan informasi yang diberikan oleh mereka bedasarkan pengalaman dan pengetahuan mereka.

Topik yang dibicarakan oleh
-       Prof. Madya Dr Shamrahayu      
Undang-undang berkenaan wanita
-       Ustazah Nik Norsaha                  
 Hukum-hukum Allah
-       Prof. Madya Dr Rafidah              
       Bahagian perubatan dan sikap ibu bapa
-       Nur Heliza                                    
Matlamat hidup, Tip-tip untuk Berjaya didalam perniagaan dan hidup.
-       Dr. Murizah                                  
Memberi tips membahagi masa kepada pelajar, kerja dan rumah tangga
-       Dr. Ezani                                      
Tanggung jawab Isteri dalam rumah tangga dan kerjaya
-       Suzana                                         
-       Undang-undang pengagihan wasiat dan hak-hak seorang isteri, Hak-hak seorang isteri Anggaran seramai 3000 orang telah menghadiri seminar ini untuk menimpa ilmu yang sangat bernilai ini. Dengan kehadiran ini menunjukkan bahawa program ini disambut hebat oleh wanita-wanita islam Malaysia dan mereka sedar akan hak mereka mengikut hukum hakam islam


No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...