Thursday, April 24, 2014

1868) 24/04/2014 - APA GUNANYA LAFAZ CERAI TAKLIK PADA AWAL PERKAHWINAN.


24/4/2014 - Kuala Lumpur, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah mengadakan satu sidang untuk menyuarakan pendapat yang sering terjadi didalam mahkamah syariah Malaysia.

Seperti yang kita lihat. Pada permulaan perkhawinan kita telah membuat perjanjian iaitu cerai taklik. Akan tetapi, apa gunanya janji atau lafaz yang telah dibuat oleh suami semasa akad itu?

Datuk Nadzim JohanKetua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyuarakan pendapatnya agar pihat yang bertanggung jawab ini harus menyelidik semula sistem syariah yang ada didalam Malaysia dan beliau menyeru kepada sesiapa yang mempunyai masalah seperti ini tampil memberi keterangan kepada pihak PPIM.

Selain itu, Tuan Haji Sheikh Kareem, Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyoalkan tentang fungsi lafaz cerai taklik itu dibuat jika mahkamah tidak mengambil perkara itu sebagai satu perkara yang penting. Kenapakah masih lagi sukar dan mengambil masa yang lama untuk menyelesaikan masalah cerai taklik ini.

Selain itu beliau juga menyoalkan kenapakah tiada tindakan berat atas lelaki yang tidak hadir ke makamah untuk menyelesaikan masalah cerai ini.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...