Wednesday, March 15, 2017

3557)Rancangan My Halal 2017 : Virus Maya E-Aduan - RTM Tv 1 - 15/03/2017


Hari ini Ketua Aktivis PPIM, Dato' Nadzim Johan (Toqqi) dan Ketua Seksyen Harta Inteleks Bahagian Penguatkuasa KPDNKK, Hj. Rosli B. Ahmad dipanggil untuk wawancara dalam rancangan My Halal 2017 bertajuk Virus Maya di RTM TV 1.
Perbincangan ini berkaitan dengan isu-isu halal yang telah dilaporkan kepada KDNKK dan PPIM.
"Pada masa itu, betul tepung itu tertulis mangandungi Benzoyl Peroxide, tapi sekarang sudah tiada." Toqqi memberi contoh dimana pada masa itu terdapat beberapa pengeluar tepung menulis dan menggunakan benzoat didalam produk mereka akan tetapi kini sudah tidak lagi. Oleh itu, setiap informasi yang diterima berkenaan halal hendaklah diperiksa terlebih dahulu sebelum menggunakannya dan memeriksa kesahihan informasi sebelum menyebarkannya kepada rakan.
Dalam masa rancangan masih lagi keudara secara langsung Toqqi mengambil kesempatan untuk melontarkan cadangan yang telah dicadangkan beliau sebelum ini iaitu untuk setiap produk yang mengandungi unsur-unsur babi dan anjing  hendaklah di cop atau label dengan gambar haiwan tersebut. Ini adalah untuk memudahkan pengguna yang mempunyai masalah membaca.
selain itu, Toqqi juga mencadangkan agar Jakim dijadikan sebagai sebuah Badan Kementerian dan selain itu mempercepatkan akta-akta halal.
Dengan ini, kita sebagai pengguna hendaklah lebih bijak dalam memilih produk dan menimba ilmu dalam hak-hak kepenggunaan.
WhatsApp Image 2017-03-15 at 6.31.58 PMWhatsApp Image 2017-03-15 at 6.32.43 PM

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...