Program kesedaran pemakanan ini disampaikan oleh encik William dan cik Rosnani.
Perkara yang dibicarakan oleh penceramah adalah dimana situasi yang kerap berlaku didalam sekolah. Ibu bapa tidak sedar akan apa yang dimakan oleh anak mereka semasa mereka berada didalam sekolah.
Terdapat banyak makanan ringan yang tidak sihat diberrikan kepada pelajar. Kebanyakan kentin tidak menjual makanan ringan namun pelajar-pelajar ini mampu membeli makanan ringan ini di luar sekolah. Penjaja-penjaja ini menjual di luar kawasan sekolah dan malah ada sesetengah pemandu bus yang tidak bertanggu jawab ini menjual didalam bus sekolah semasa mereka menghantar murid-murid ini ke sekolah.
Didalam seminar ini juga, penceramah melakukan ujikaji terhadap air minuman yang sering dijual di kentin. Ujikaji toksik didalam minuman ini juga menunjukkan bahawa minuman yang kita minum pada setiap hari adalah tidak sihat untuk badan manusia dewasa. Cuba kita fikirkan apa yang boleh berlaku jika kanak-kanak yang berusia belasan tahun ini mengambilnya. Tidakkah ia akan membahayakan kesihatan mereka di masa hadapan kelak?
Beberapa sempel seperti air minaral, air zamzam, air minuman, jus dan air berkabonat di uji dalam ujikaji yang dilakukan didalam seminar ini. Bagi minaral water, tahap toksiknya tiada namun bagi air minuman mempunyai toksik. Lain pula bagi air zamzam, tiada toksik malah mempunyai minaral yang sangat tinggi. Itulah keberkatan dan kehebatan yang umat islam ada. Selain itu, beberapa sampel jus buah-buahan juga diuji, Ternyata terdapat beberapa jenama yang menunjukkan bahawa air itu mengandungi toksik yang tinggi dan juga mereka memperdaya pengguna dengan mengatakan bahawa ia adalah jus akan tetapi itu sebenarnya bukan jus sebenar, hanyalah pewarna sahaja. Perkara yang buruk yang dapat dilihat didalam ujikaji ini adalah kesan buruk air berkabonat. Kesemua air berkabonat sebenarnya tidak elok untuk kanak-kanak. Ini kerana gas atau bahan yang terkandung didalam air ini tidak elok untuk usus kanak-kanak. Ia mampu mengakis usu mereka. Namun bagi usus dewasa tidak memberi kesan yang besar.
Terdapat beberapa aktiviti yang yang dilakukan oleh penganjur untuk memberi lebih pemahaman kepada pelajar Unikl. Ativiti itu seperti lakunan situasi didalam kentin sekolah. terdapat 4 jenis peniaga yang dilakunkan iaitu pengurusan kentin yang kotor, pengurusan kentin yang mengikut undang-undang, penjaja diluar sekolah dan pembekal makanan ringan.
Lakunan pertama adalah kentin yang tidak mengikut undang-undang. Mereka menyediakan makanan tidak mengikut undang-undang seperti merokok sambil memasak, menjual makanan dan minumam yang tidak berkhasiat kepada pelajar. Sambil memberi penerangan, penceramah juga menekankan sedikit akta pemakanan kepada pelajar.
Lakunan kedua adalah kentin yang mengukit undang-undang. mereka menyediakan makanan yang bersih sambil berpakaian yang bersih. Barangan yang dibeli juga bersih. Paling utama yang ditekankan adalah mereka tidak menjual makanan ringan kepada murid-murid di sekolah
Lakunan ketiga adalah dimana penjaja di luar kawasan sekolah menjual makanan yang tidak berkhasiat kepada pelajar sekolah. Mereka membeli makanan dan minuman ini diluar sekolah dan membawanya kedalam sekolah.
Lakunan ketiga adalah pembekal makanan ringan ini. Tugas pembekal ini adalah untuk mempromosikan dan membekalkan makanan dan minuman yang tidak berkhasiat ini kepada kentin dan penjaja . Peniaga atau kentin yang tidak bertanggungjawab ini akan menjual makanan dan minuman ini.
Dari lakunan ini, kita dapat lihat bagaimana produk-produk ini dijual dan dibekalkan kepada peniaga yang tidak bertanggujawab dan ini akan mengakibatkan penyakit jangka panjang merebak kepada kanak-kanak.
Ramai pengguna di Malaysia tiada kesedaran tentang pemakanan yang betul dan akta pemakanan. Dengan adanya program ini mampu memberi kesedaran kepada masyarakat supaya mereka tahu akan cara pemakanan yang sihat dan dengan secara tidak langsung dapat menyedarkan pengguna tentang hak mereka sebagai pengguna. Selain itu, mereka mempunyai kuasa membeli atau tidak. Dengan pendekatan dan motivasi ini, kita bersama mampu memboikot makanan dan minuman yang boleh memudaratkan kesihatan dan menuju ke arah masyarakat sihat.
Cik Rosnani
Penceramah dari pihak
PPIM
|
Encik William
|
---|---|
Tukang masak sedang memegang rokok ditangannya sambil memasak |
penerangan bahawa tukang masak tidak dibenarkan merokok sambil memasak |
Penerangan tentang bahaya Acid Benzoid | penerangan tentang bahaya Rhodamine B |
---|---|
Penerangan tentang bahaya
Brilliant Blue FCF
|
Penerangan tentang bahaya
Non-Nutritive Sweetterner Cyclamte
|
Sesi penyampaian saguhati dari pihak Unikl kepada PPIM | Sesi bergambar bersama penceramah |
---|---|
Salah seorang pelajar Unikl bergambar bersak
|
Sesi bergambar bersama penceramah
|
Bergambar bersama semua ahli | Bergambar bersama semua ahli |
---|---|
No comments:
Post a Comment