Friday, May 4, 2018

4468) KONTRAKTOR “TUNDUK” DESAKAN PPIM – PPIM – 4/5/18

Negeri Sembilan 29 APR - Setelah hampir lima tahun menanti penyerahan kunci rumah berserta ‘Vacant Possesion’ dan Sijil Perakuan Siap atau Certificate Of Completion & Compliance (CCC) yang seharusnya diterima oleh kesemua pemilik unit Projek Bandar Tasik Senangin (BTS), Negeri Sembilan. 

Kini, kesemua pemilik unit dapat menarik nafas lega setelah kata putus dicapai antara Biro Khidmat Aduan PPIM, Biro Undang-Undang PPIM bersama pihak Kontraktor (Selayang Alunan) dan pihak Pemaju (Lion Group) bagi penyerahan kunci yang telah diadakan pada 29 April lalu dengan kerjasama usaha dan penglibatan Biro Tindakan BTS mengumpulkan seramai 286 pemilik unit hadir dalam sesi penyerahan kunci yang diadakan di Club House Mahkota Hills, Lenggeng.


Pada awalnya, pihak kontraktor hanya mengemukakan alasan yang tidak munasabah dan tidak berasas setiap kali dipersoal oleh pemilik unit.

“Pihak kontraktor tak serahkan bangunan rumah tersebut disebabkan alasan yang tidak munasabah”

“Kecuaian pengurusan pihak kontraktor sendiri memaksa saya menanggung kerugian dan menunggu sehingga terpaksa mendapatkan khidmat bantuan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bagi menuntut hak saya” ulas wakil pemilik unit, Mohd Siddiq Edwind. 


Siddiq terpaksa menanggung kos sewa rumah, bil elektrik, air, cukai pintu dan tanah serta pemotongan bayaran pinjaman perumahan sejak Ogos 2013 lagi telah hadir ke PPIM pada akhir Januari lalu bagi mencari jalan penyelesaian.

“Saya betul-betul berharap PPIM dapat membantu menyelesaikan kemelut yang melanda Bandar Tasik Senangin sejak 2013”


Setelah mengadakan beberapa rundingan bersama Majlis Pembandaran Negeri Sembilan dan campur tangan PPIM sejak November 2017, pihak kontraktor akhirnya ‘menyerah kalah’ dan bersetuju menyerahkan kunci kepada pemilik. 

PPIM mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak pemaju dan pihak kontraktor diatas budi bicara dan kerjasama dalam memastikan masalah ini dapat diselesaikan secara aman dan baik.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...