Friday, May 25, 2018

4485) PPIM GESA WUJUD AKTA MATA WANG DIGITAL – UTUSAN MALAYSIA – 24/5/18KUALA LUMPUR 23 Mei – Akta dan undang-undang baharu perlu diwujudkan bagi melindungi orang ramai yang terjebak dalam pelaburan mata wang digital atau kripto, Bitcoin.
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, akta baharu itu membolehkan Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) boleh mengambil tindakan terhadap pihak yang membuat penawaran pelaburan.
“Akta baharu perlu diwujudkan segera dan akta yang sedia ada kini perlu dipertingkatkan supaya tidak ada kekosongan dari sudut perundangan untuk mereka melakukan penipuan.
“Sebab itu kita perlu lebih ke depan daripada mereka yang menjalankan sindiket penipuan mata wang digital,” katanya dalam sidang akhbar di pejabat PPIM di sini, hari ini.
Yang turut hadir Pengerusi Biro Undang Undang PPIM, Datuk Hishamuddin Hashim.
Baru-baru ini, seorang individu yang bergelar Datuk ditahan berhubung siasatan kes penipuan pelaburan forex (GWGFX) dan Bitcoin Bitkingdom melibatkan 23 laporan polis dengan kerugian bernilai RM13.9 juta.
Sementara itu, Hishamuddin berkata, garis panduan segera oleh kerajaan diyakini membendung kesan sosial yang timbul akibat penipuan mata wang digital seperti ugutan samseng, kerugian pelabur dan keruntuhan institusi rumah tangga.
Katanya, walaupun agensi kerajaan mendakwa transaksi mata wang digital tidak boleh dikawal selia kerana tiada bukti pembayaran namun tetap berlaku penawaran.
“Saya setuju tiada pembayaran kerana memakai mata wang digital kripto tetapi ada penawaran seperti iklan dan penawaran awam.

Artikel Oleh : Utusan Malaysia
PPIM GESA WUJUD AKTA MATA WANG DIGITAL

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...