Friday, April 1, 2011

[sim] INFO : Fakta jantung1. Jantung kita hanyalah sebesar sekepal tangan kita

Meskipun jantung kita cuma sebesar kepalan tangan kita, tetapi jantung merupakan bagian tubuh yang paling aktif dan tidak pernah berhenti bekerja sekalipun kita tertidur. Kalau jantung berhenti berdenyut, berakhirlah hidup kita. Jantung tidak pernah penat dan bekerja selama kita hidup.

Jantung berfungsi secara automatik. Ia tidak seperti sebahagian besar organ badan kita yang dapat dikendalikan menurut kehendak kita.

2. Jantung bukan hanya satu pamJantung terdiri dari dua pengepam yang berdampingan. Pam sebelah kiri mengeluarkan darah ke seluruh tubuh dan membawa oksigen serta zat makanan untuk disebarkan ke seluruh sel kita. Setelah sampai di bahagian tubuh kita paling hujung, darah kembali ke pam sebelah kanan dan di hantar ke paru-paru untuk mengumpulkan oksigen yang lebih banyak. Kemudian, darah kembali ke pam sebelah kiri dan di pam keluar dari jantung. Demikianlah proses ini terus berulang.


3. Volume Pengepam satu hari


Ini contoh tangki 15,000 liter . Volume sebanyak ini yang tiap hari dipam dan diputar jantung kita . Dalam satu hari, jantung bekerja mengepam darah sebanyak 15,000 liter.


4. Panjang saluran darah


Saiz aorta hampir bersamaan saiz hos air yang biasa digunakan dan saiz kapilari pula 10 kali ganda lebih kecil daripada sehelai rambut. Jika disambung semua saluran darah ini, panjang sistem ini hampir 100,000 kilometer atau bersamaan jarak mengelilingi dunia lebih dua kali!


4. Denyutannya jantungJantung kita berdenyut dengan kecepatan yang berbeza-beza, bergantung apa yang sedang dilakukan tubuh. Ketika sedang aktif, otot-otot memerlukan tenaga dan oksigen yang lebih banyak. Sebab itu, jantung berdenyut lebih cepat, 120 kali atau lebih seminit. Ketika sedang berehat, jantung kembali melambat dan berdenyut 60 hingga 80 kali semenit.

Semasa seseorang ketakutan atau stres, jantung berdenyut lebih cepat dari biasanya. Rata-rata sepanjang hidupnya, jantung manusia berdetik sebanyak 3 billion kali tanpa berhenti. Mesin manakah yang lebih canggih daripada jantung manusia?5. Tekanan pam jantung


Jantung berupaya menghasilkan tekanan yang boleh memancutkan darah sejauh 10 meter setiap kali ia mengecut. Walaupun ketika seseorang itu berehat, otot jantung bekerja dua kali ganda lebih keras daripada otot kaki seorang yang berlari pecut.

Jantung adalah anugerah Allah yang sangat luar biasa, sekarang, tugas kita adalah menjaganya dengan baik agar jantung kita mampu berfungsi dengan baik dan normal selama mungkin__._,_.___

8 comments:

administrator said...

Subhanallah!

Ashadi Zain
(ashadizain@gmail.com)
http://artikelashadizain.blogspot.com/

fm9060 said...

subhanallah.!! sesungguhnya ALLAH S.W.T Maha Pencipta & Maha segala2nya.

me said...

subhanallah..Maha Suci Allah..

tq for the info..

dayang said...

begitu indahnya ciptaan Allah swt....beruntunglah hamba-hambaNya yang beriman....

ummi nor said...

Alhamdulillah kerana dikurniakan jantung yang sihat hingga kini dan saya akan terus menjaganya dengan baik...Untuk itu saya mengamalkan pengambilan Co Enzim Q10 @ CoQ10 @ Coquinone.

CoQ10 ini utk pengetahuan semua akan mengaktifkan 'mitokondria@ kilang tenaga di dalam sel2 kita.Jadi sel2 kita akan lebih bertenaga dan aktif. Oleh sebab jantung merupakan organ yg penting, ia harus dibekalkan dgn CoQ10 ini supaya sel2 jantung kita mendapat tenaga yg secukupnya utk berfungsi secara optimum.

trainee said...
This comment has been removed by the author.
hana said...

Sayangilah jantung kita, peliharalah dgn baik, agar jantung kita dalam keadaan chat sjahtera sebagaimana Allah telah anugerahkan kepada kita.
Bagi sesiapa yang merokok, berhentilah....
Sayangi jantung kita dan juga pada orang yang berada disekeliling kita....

miss said...

jagalah jantung anda..

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...