Thursday, April 12, 2018

4449) LEMBAGA ZAKAT SELANGOR HULUR BANTUAN RM45,305.41 LUNAS TUNGGAKAN RUMAH PENGADU – SHAH ALAM – 12/4/18

Lembaga Zakat Selangor Hulur Bantuan RM45,305.41 Lunas Tunggakan Rumah Pengadu
Shah Alam 12 APRIL – “Tanpa bantuan Zakat mungkin kami terpaksa tinggal di dalam lori sahaja,” jelas Haslynda Hassan, 43 tahun, yang menanggung hutang tunggakan rumah, perbelanjaan keluarga dan persekolahan anak-anak setelah ditipu oleh sebuah syarikat gara-gara lori ‘car carrier’ yang dibeli olehnya.
Haslynda dan suami mengalamai kerugian lebih RM174,000 sejak membuat pembelian lori pada April 2014 yang lalu.

Lori yang disangka milik sepenuhnya oleh syarikat tersebut rupa-rupanya hanya lori sewaan sebuah syarikat yang lain tanpa pertukaran nama pemilik.
Beliau juga dituntut untuk membayar kos guaman sebanyak RM20,000 hingga RM30,000 bagi menyelesaikan kesnya di mahkamah.
Lebih mengejutkan apabila beliau kehilangan sumber pendapatan dan rumah bakal dilelong oleh pihak bank.

Hari ini, hasil rundingan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melalui Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan dan pihak Lembaga Zakat Selangor (LZS) melalui Pengurus Besar LZS, Abdul Basith Hamid, satu bantuan bernilai RM45,305.41 telah diserahkan melalui cek di atas nama Mohd Muhsin Boudville (suami), 63 tahun, hadir bersama 3 orang anak yang masing-masing berusia 12 tahun, 10 tahun dan 3 tahun yang juga merupakan anak autisme.
“Bantuan yang kita bawa kepada Zakat Selangor telah diproses dengan segera. Saya rasa amat terharu dengan kesudian Pusat Zakat membantu mangsa dan kawan-kawan disini.” ulas Nadzim ringkas.

Nadzim juga menyeru kepada semua golongan untuk menunaikan zakat bagi memastikan mereka yang kurang berkemampuan dapat menyelesaikan masalah dengan cara yang terbaik.
“Saya menyeru mereka diluar sana untuk membantu menunaikan zakat dengan harapan lebih ramai lagi asnaf dapat manfaatnya.” tambah beliau lagi dengan nada sebak diakhir sidang media sebentar tadi.
Abdul Basith Hamid turut memberi penghargaan kepada pihak PPIM yang sentiasa komited dalam mengetengahkan dan membawakan kes-kes yang diluar pengetahuan pihak lembaga zakat sendiri.

“Terima kasih diucapkan kepada PPIM dan kami memerlukan bantuan NGO serta masyarakat diluar sana supaya dapat menyalurkan maklumat bagi membantu golonga @ Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...