Tuesday, February 6, 2018

4348) SIDANG MEDIA “MINUM MILO ANDA JADI SIHAT DAN KUAT” – PPIM – 6/2/18

Baru-baru ini PPIM dikejutkan dengan kenyataan yang dibuat oleh pengamal media sosial melalui video viralnya di Youtube mengatakan bahawa minuman kesihatan ‘Milo’ mengandungi 40% gula dalam satu tin. Ekoran daripada kenyataan tersebut, PPIM dihujani dengan pelbagai persoalan oleh pengguna yang mahukan kepastian dan kesahihan kenyataan tersebut.
Justeru itu, sidang media ini diadakan untuk mendapatkn penjelasan dari semua pihak antaranya ialah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Pelajaran Tinggi (KPT) yang dilihat mengadakan pelbagai promosi yang menyakinkan pengguna bahawa “Minum Milo, Anda Akan Jadi Sihat dan Kuat”.

Ketua Aktivis PPIM, Nadzim Johan menyatakan bahawa jenama sejenis susu yang ditambah dengan coklat dan malt keluaran syarikat Nestle ini boleh dianggap membawa ‘hyper’ kepada pelajar. Seperti yang kita sedia maklum, isu gula berlebihan adalah tidak baik untuk kesihatan. Malahan, Malaysia sendiri merupakan antara Negara yang mengalami keadaan kesihatan ataupun obesiti yang paling membimbangkan di Asia.
“Antara persoalan yang timbul adalah bagaimana pihak KKM boleh membenarkan perkara ini dan bagaimana KPM boleh memberikan ‘endorsement’ kepada produk ini.”
“Kita mahu perkara ini memberi kefahaman yang jelas kepada rakyat Malaysia.”


“Mungkin KKM perlu mengkaji semula peranan kandungan supaya tidak memberi endorsement dalam keadaan tertentu.”
“Kita minta Pihak Kerajaan melihat semula dasar-dasar yang berkaitan kesihatan, serta bagaimana Pihak Kerajaan boleh memberi endorsement kepada minuman seperti “Coco-Cola” yang menggunakan sembilan sudu gula dalam setiap botol? soalnya.
Kerajaan juga digesa untuk melihat semula polisi yang berkaitan kesihatan sehingga membelanjakan RM28 billion bagi peruntukan klinik kesihatan semata-mata.
Sebagai sebuah syarikat antarabangsa, Milo perlu bertanggungjawab dalam menyampaikan maklumat lengkap dan terperinci kepada pengguna supaya tidak hanya mengikut kehendak semata-mata.


Pengerusi Biro Undang-Undang PPIM, Hishamuddin Hashim turut menekankan bahawa PPIM tidak melabel dan mencari salah mana-mana pihak tetapi lebih kepada menjadi mata dan telinga pengguna dalam mendapatkan penjelasan berhubung isu yang menimbulkan kerisauan pengguna.
“Kita di PPIM mempunyai tanggungjawab untuk menjaga pengguna, kami perlukan penjelasan berkaitan kebenaran video yang viral itu sama ada benar atau salah.”
“Mungkin perkataan sihat itu sendiri perlu ada mekanisma tertentu bagi menjelaskan sama ada pihak itu sihat atau tidak.” tegasnya semasa sidang media yang berlangsung di Villa Puteri, Kuala Lumpur kira-kira jam 11:30 pagi ini.
Kementerian Kesihatan perlu memberi penjelasan garis panduan lengkap penggunaan ‘red sticker’ health choice product’ yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan. Sejauh manakah jaminan Kementerian produk yang mendapat sticker ini benar-benar sihat.Pengerusi Jawatankuasa Halal Nestle, Othman Md. Yusoff, turut sama hadir membincangkan tuduhan dan fitnah yang dilemparkan kepada pihak Nestle dalam video berdurasi kurang daripada 8 minit.
Beliau turut menegaskan bahawa setiap keluaran produk di bawah syarikat Nestle yang dilabelkan perlu mematuhi undang-undang dan telah mendapat kelulusan dari KKM.
“Isu 40% gula dalam satu tin Milo yang timbul baru-baru ini adalah dalam keadaan serbuk dan belum dibancuh.”
“Separuh gula dari serbuk Milo itu datangnya dari susu yang sudah mengandungi gula semula jadi dan semestinya saya tegaskan Milo baik untuk kesihatan.” tambahnya lagi diakhir sidang media hari ini.
PPIM masih menantikan maklum balas dan kenyataan rasmi daripada KKM berkaitan isu kandungan Milo yang hebat diperkatakan kini.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...