Monday, February 26, 2018

4379) KURSUS MUTAWWIF, MUTAWWIFAH – UPSI – 25/2/16

Mutawif berasal daripada perkataan thawaf. Mereka adalah orang penting yang mengajar dan membantu jemaah Malaysia sepanjang mengerjakan umrah dan haji di tanah suci Mekah.


Seramai 66 mahasiswa yang baru tamat pengajian di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) telah menamatkan kursus mutawwif dan mutawwifah profesional anjuran Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Kebolehpasaran Graduan (EDGE), UPSI dengan kerjasama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang berlangsung di Pusat Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pada hari Ahad, 25 Februari.


Antara ahli panel yang turut sama hadir ialah Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Mohammad Shatar Sabran, Panel Penasihat PPIM, Dr. Abdul Kadir, Penasihat Media PPIM, Tuan Asmawi, Ketua Biro Pembangunan Sahsiah PPIM, Abdul Halim Ikhsan, dan Selebriti Manhaj Mutawwif Sdn Bhd, Shuib Sepahtu.


Setiap peserta menerima Sijil Profesional Mutawwif dan Mutawwifah yang disahkan oleh PPIM sendiri bagi membolehkan mahasiswa menjadi mutawwif secara profesional, disamping, menjalani praktikal di Manhaj Mutawwif Sdn Bhd dan beberapa agensi yang akan ditentukan oleh PPIM selama dua bulan dan akan dibayar elaun sebanyak RM800 oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) selain menjalani umrah.
Kesemua mahasiswa juga berpendapat bahwa mutawwif adalah kerjaya yang dipandang Allah SWT walaupun berdepan dengan pelbagai cabaran terutama kerenah jemaah tetapi perlu bertanggungjawab melayan tetamu Allah di Tanah Suci.Antara yang mahasiswa yang terlibat adalah graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Sultan Zainal Abidin (UNIZA) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) yang bukan sahaja memiliki segulung ijazah, malah menjadi pemilik sijil profesional Mutawwif dan Mutawwifah.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...