Tuesday, February 12, 2019

4807) ISU PELEKAT KAKI ADA KALIMAH ALLAH – PPIM – 8/2/19


Persatuan Pengguna Islam Malaysia dan beberapa Ngo lain mendesak supaya pemilik MR D.I.Y membuat permohonan maaf secara terbuka dan meluas kepada orang ramai berhubung isu menarik balik kesemua aksesori pelekat kenderaan berbentuk tapak kaki didakwa mempunyai cetakan kalimah Allah dan Muhammad yang dijual di kedai mereka.
Ekoran tindakan itu, satu laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi jam 3 petang tadi. Ahli Jawatan Kuasa PPIM Ramli, berkata tindakan itu disifatkan tidak bertanggungjawab dan cuai dalam menjaga sensitiviti orang islam. Jelasnya, biarpun permohonan maaf ada dibuat semalam dan produk terbabit juga telah ditarik balik.
Namun ianya tidak mencukupi, dua hari lepas Isu itu mula kecoh di media sosial apabila aksesori pelekat kenderaan berbentuk tapak kaki yang dijual di sebuah kedai perkakasan dan peralatan terkenal di negara ini didakwa mempunyai cetakan kalimah Allah dan Muhammad. Video yang dimuat naik pengguna Twitter @Mskylexer berhubung aksesori tersebut sejak Rabu malam menjadi tular dan mendapat perhatian Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...