Thursday, July 12, 2018

4544) LEMANG UNTUK RAKYAT HARGA RENDAH – METRO – 10/7/18
Kuala Lumpur: Lemang untuk rakyat. Itu inisiatif seorang peniaga lemang di Hulu Klang yang menawarkan makanan tradisional itu pada harga rendah tanpa terlalu memikirkan soal keuntungan.
Bagi Zulkifli Mohd Yatim, ada sesetengah peniaga yang menaikkan harga lemang sehingga dua kali ganda pada musim perayaan hingga membebankan pelanggan.
Dia berpendapat, sebagai hidangan wajib setiap kali menyambut 1 Syawal, lemang sepatutnya dijual pada harga berpatutan agar dapat dinikmati oleh semua.

Katanya, inisiatif itu diambil selepas berbincang dengan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan mengenai aduan sesetengah pihak mengenakan harga terlalu tinggi untuk sebatang lemang.
Menurutnya, selepas pelaksanaan sifar peratus Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), harga makanan tidak juga turun sebaliknya kekal seperti sebelum ini.
Zulkifli berkata, berikutan itu usaha kerajaan untuk meringankan beban rakyat tidak mencapai matlamat kerana masih ada peniaga enggan memberikan kerjasama.
“Berikutan itu tidak boleh harapkan kerajaan untuk meringankan beban rakyat tidak mencapai matlamat kerana masih ada peniaga enggan memberikan kerjasama.
“Jadi saya ambil inisiatif perkenalkan Lemang Rakyat ini dan alhamdulillah, sambutan diterima amat menggalakkan,” katanya.

Artikel Oleh : Harian Metro
LEMANG UNTUK RAKYAT HARGA RENDAH

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...