Thursday, July 5, 2018

4534) TARIF ELEKTRIK NAIK, SEBABKAN HARGA BARANG NAIK, RAKYAT TERBEBAN – UTUSAN MALAYSIA – 3/7/18


KUALA LUMPUR 3 Julai – Kenaikan bersih tarif elektrik seperti yang diumumkan kerajaan dilihat akan menyebabkan harga barang meningkat sekali gus membebankan rakyat.
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, keputusan kerajaan berhubung kenaikan itu dilihat tidak sesuai dilaksanakan sekarang memandangkan rakyat ketika ini sedang menghadapi masalah kenaikan harga barang walaupun kadar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) disifarkan pada 1 Jun lalu.
“Sepatutnya kerajaan perlu mengambil langkah untuk menurunkan harga barang terlebih dahulu selepas kadar GST disifarkan supaya tekanan ekonomi yang dihadapi rakyat dapat dikurangkan.
“Kita berharap kerajaan akan mengkaji semula mekanisme yang sesuai untuk menyerap kenaikan bersih tarif elektrik ini dengan melakukan perbincangan bersama Tenaga Nasional Berhad (TNB),” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran gerai lemang sukarelawan PPIM di Ukay Boulevard, di sini hari ini. – UTUSAN ONLINE
Artikel Oleh : Utusan Malaysia
TARIF ELEKTRIK NAIK, SEBABKAN HARGA BARANG NAIK, RAKYAT TERBEBAN

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...