Wednesday, January 16, 2013

649) ARTIKEL PILIHAN DARI HARIAN METRO 16/1/13-Amalan paling baik dalam Islam
Byline / Author: Oleh Idris Musa

Salam adalah satu identiti dalam perhubungan sosial masyarakat Islam, diucapkan tanpa mengira batas sempadan negara, warna kulit dan darjat, malah dari dulu hinggalah ke hari ini, ia terus diwarisi menjadi amalan walaupun sesekali ucapannya kedengaran agak ringkas.

Ucapan salam tidak seperti ucapan lain yang bersifat sebagai adat dan kebiasaan, tetapi lebih daripada itu sebagai satu amalan yang sangat dituntut supaya diamalkan kerana di dalamnya terangkum doa kesejahteraan dan kerahmatan Allah, malah tersirat dengan paduan persaudaraan dan keakraban sesama Muslim.

Secara literal salam adalah istilah dipinjamkan daripada bahasa Arab, terbina daripada huruf sin, lam dan mim yang bermaksud ucapan selamat sejahtera manakala ungkapan 'Assalaamualaikum warahmatullah' bermaksud selamat sejahtera dan rahmat Allah ke atas kamu.

Kesempurnaan motif dan falsafah pada amalan salam berpaksikan kepada wahyu Ilahi ini sangat berbeza dengan ucapan ringkas lain seperti 'hai' atau 'hello' yang menjadi budaya sesetengah masyarakat.

Al-Quran ada mengungkapkan mengenai salam pada beberapa surah, menunjukkan betapa pentingnya ucapan itu dan keutamaan mengamalkannya. Antaranya pada ayat 58 surah Yaasin bermaksud: "Mereka juga beroleh ucapan salam sejahtera dari Tuhan Yang Maha Mengasihani."

Kemudian, pada ayat 79 surah as-Saaffaat bermaksud: "Salam sejahtera kepada Nabi Nuh di kalangan penduduk seluruh alam!" Sementara ayat 109 surah yang sama bermaksud: "Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!"

Malah, Nabi Muhammad SAW juga secara terang-terangan menganjurkan umatnya mengucapkan salam dan menyebarkannya dalam kehidupan bermasyarakat kerana melalui salam akan terbitnya ikatan persaudaraan dan sifat kasih mengasihi sesama Muslim baik yang muda mahupun tua.

Contohnya dalam satu hadis daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah bersabda (maksudnya): "Kamu tidak akan memasuki syurga sehingga kamu beriman. Dan tiada beriman sehingga kamu kasih mengasihi. Mahukah kamu aku tunjukkan suatu perkara, jika kamu membuatnya nescaya kamu akan kasih mengasihi! Sebarkan salam antara sesama kamu." (Hadis riwayat Muslim).

Antara syiar Islam

Nabi SAW juga mengkategorikan salam sebagai amalan paling baik dalam agama. Ini sebagaimana hadis diriwayatkan Imam Bukhari, Muslim dan Nasa'i daripada Abdullah bin Amru Ash RA (maksudnya):

"Bahawa seseorang bertanya Rasulullah SAW, manakah yang paling baik dalam Islam? Rasulullah bersabda: "Kamu berikan makanan dan kamu mengucapkan salam pada orang yang kamu ketahui dan kepada orang yang kamu tidak ketahui."

Ulama menegaskan salam satu daripada syiar Islam. Melalui amalan itu mencerminkan kesepaduan dan muafakat masyarakat Islam, biarpun ia diungkapkan antara dua pihak yang saling tidak mengenali satu sama lain.

Pernyataan di atas menunjukkan anjuran, gesaan dan kelebihan mengucapkan salam walaupun terhadap mereka yang tidak dikenali selagi mereka beragama Islam. Tetapi bagi kita sendiri, sejauh manakah kita mengamalkannya dan sepakat menyemarakkan amalan digesa Rasulullah SAW itu?

Ada segelintir kalau kita lihat mungkin dia petah tutur katanya, berjela-jela bercerita, malah ada pula pantang orang bercakap, cepat saja menyampuk, tetapi apabila terjumpa dengan rakan, contohnya di jalanan mahupun majlis tertentu kelu lidah untuk mengucapkan salam?

Malah, ada yang kata sementelah hendak memberi salam, pandang dan tengok muka pun tidak. Berat sangatkah salam, susahkah untuk melafazkannya, maklumlah di dalam bahasa Arab atau kita memang jenis kelompok sedikit pemalu, pendiam dan tidak suka bertegur sapa?

Jika kita luaskan sedikit dimensi, melihat kepada budaya ucapan dan hormat-menghormati masyarakat lain, misalnya orang Thai, mereka mengungkapkan 'sawasdee krub' merujuk kepada selamat sejahtera. Ada ketika kita berasa tersipu-sipu kerana mereka lebih cepat menyampaikan ucapan itu walaupun kita tidak dikenalinya.

Demikian juga etnik bukan Islam dari negara Asia Tenggara lain yang mempunyai budaya diperturunkan nenek moyang mereka seperti tunduk merendah diri apabila bertemu dan bertamu, sekali gus menunjukkan sikap ramah dan penerimaan mereka apabila bertemu antara satu sama lain.

Suburkan salam

Masing-masing mempunyai gaya dan tema ucapan tersendiri, cuma yang berbeza tahap amalannya. Walaupun ucapan salam yang dititipkan Islam terbukti lebih syumul dan mendapat keberkatan, malah dari skop umum ia lebih meluas, tetapi jika tidak disuburkan, ia tidak ke mana jua.

Pada zaman ledakan teknologi maklumat ini, kita agak beruntung kerana ucapan salam turut disampaikan melalui aplikasi elektronik termasuk khidmat pesanan ringkas (SMS) dan laman sembang Internet walaupun sering kali dijelmakan dengan akronim seperti 'slm', 's.l.m' atau 'akum'.

Sebenarnya salam wajar diamalkan dengan lebih meluas termasuk ketika mahu memasuki rumah, dalam aktiviti keramaian dan perhimpunan, mesyuarat, kelas mahupun kuliah pembelajaran dan hari ini kita boleh berbangga kerana kanak-kanak seawal usia sekolah rendah, bahkan di peringkat tadika sudah didedahkan dengan budaya salam.

No comments:

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...