Tuesday, March 28, 2017

3575) PPIM CADANG HUKUMAN LEBIH BERAT - BERITA HARIAN - 28/3/2017


Kuala Lumpur : Hukuman lebih berat perlu dikenakan ke atas pengeluar, pengedar dan penjual produk kesihatan palsu yang dikatakan kini berlambak di pasaran. Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak seharusnya berkompromi dengan mereka yang terbabit dalam industri ini kerana pihak yang rugi adalah pengguna.

" Bukan setakat siasat dan rampas barangan, malah pengeluar, pengedar dan penjual perlu dikenakan hukuman yang lebih berat jika terbukti bersalah. " Hukuman denda wang tunai tidak  menjadi halangan kerana mereka boleh membayarnya.

Saranan saya biarlah hukuman itu dalam bentuk denda dan penjara, mungkin ia mampu menginsafkan pesalah," katanya mengulas pendedahan BH berhubung cecair Stevia palsu, semalam. Nadzim berkata, perbuatan tidak bertanggungjawab syarikat berkenaan amat dasyat dan menyedihkan. lebih-lebih lagi kerana menipu pengguna yang mahu memulihkan pernyakit mereka. "

Pengguna membeli stevia untuk sihat tetapi pernyakit mereka bertambah parah apabila menggunakannya. Ini bukan sahaja stevia, malah banyak kes madu lebah palsu turut diadukan kepada PPIM. Apabila kita siasat ia adalah gula semata-mata, bukan madu asli seperti didakwa. " Bagi pesakit diabetes, ia amat berbahaya kerana mereka tidak boleh mengambil gula sesuka hati kerana ia boleh memudaratkan," katanya.

 Justeru, beliau berharap kementerian memandang lebih serius penjualan produk kesihatan palsu berkenaan dan jika boleh jangan benarkan langsung berada di pasaran Malaysia.

Monday, March 27, 2017

3574)UKM, YPMN Jalin Kerjasama Laksana Program Citra Patriot Untuk Mahasiswa - Bernama - 26/03/2017

UKM, YPMN Jalin Kerjasama Laksana Program Citra Patriot Untuk Mahasiswa


BANGI, 26 Mac (Bernama) -- Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akan bekerjasama dengan Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPMN) bagi menjalankan program Citra Patriot untuk menerapkan sifat cintakan tanah air dalam kalangan pelajar.

Timbalan Naib Canselor Kerjasama Industri dan Komuniti UKM Profesor Datuk Dr Imran Ho Abdullah berkata ia adalah selaras dengan misi universiti itu untuk melahirkan para mahasiswa yang mempunyai patriotisme tinggi dan semangat cintakan negara.

Katanya, program itu juga merupakan kursus berkredit dua jam yang mana pakar-pakar YPMN bergabung tenaga dengan pensyarah untuk mengajar 150 mahasiswa dalam satu semester mengenai semangat patriotik di Malaysia.....

Sumber Dari : http://www.bernama.com/bernama/v8/bm/newsindex.php?id=1341645

3573)Programme To Instill Patriotism Among Students - Bernama - 26/03/2017


Programme To Instill Patriotism Among Students


BANGI, March 26 (Bernama) -- Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) will collaborate with the Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM) to carry out the 'Patriot Citra' programme to instill love for the homeland among students.

UKM deputy vice-chancellor (Industry & Community Partnerships) Professor Datuk Dr Imran Ho Abdullah, said it is in line with the university's mission to produce students with a high sense of patriotism and love for the nation.

He said the programme is also a two-hour credit course where experts from YPNM will join forces with lecturers to teach 150 students in a semester about the spirit of patriotism in Malaysia.....

Source From: http://www.bernama.com/bernama/v8/newsindex.php?id=1341652

Wednesday, March 22, 2017

3572)DOKTOR SALAH RAWAT - PPIM - 22/03/2017

WhatsApp Image 2017-03-22 at 11.07.56 AMDOKTOR SALAH RAWAT
22 Mac 2017 – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mengadakan satu perjumpaan dengan pihak Hospital Islam yang terkemuka di bagi membincangkan berkenaan kes kecuaian seorang doktor terhadap pesakitnya.
Tujuan perjumpaan adalah untuk mendapatkan penjelasan dari pihak hospital berkenaan dengan seorang pesakit yang telah di bedah sebanyak tiga kali.
Difahamkan, pesakit mengatakan bahawa doktor terbabit memberi jaminan bahawa tidak akan ada pembedahan susulan selepas melakukan pembedahan yang kedua itu. Lebih mengejutkan apabila pesakit mendapati bahawa kawasan pembedahan beliau dijangkiti kuman. Justeru, doktor tersebut menasihatkan pesakit tersebut supaya menjalankan pembedahan buat kali ketiga. Pembedahan ketiga itu bertujuan membuang nanah dan kuman yang terdapat dikawasan pembedahan tersebut.
Selepas pembedahan kali ketiga dijalankan, pesakit mendapati bahawa plat besi yang dimasukkan kedalam badannya terkeluar dari tempat asal. Oleh itu, doktor yang sama mencadangkan agar beliau sekali lagi menjalankan pembedahan buat kali keempat. Tujuan pembedahan ini adalah untuk mengeluarkan semula plat besi tersebut.
Didalam perbincangan itu, pihak hospital mengatakan bahawa doktor yang bertanggungjawab diatas pembedahan itu telah menjalankan pembedahan mengikut prosedur yang ditetapkan.
Bagi kes ini, pihak hospital enggan bertanggungjawab dan menyatakan bahawa setiap kesilapan dan soalan hendaklah dirujuk kepada doktor tersebut. Oleh itu, pihak PPIM akan mengadakan satu pertemuan bersama doktor berkenaan bagi mendapatkan penjelasan penuh terhadap kecuaian yang dilakukannya.
WhatsApp Image 2017-03-22 at 11.07.57 AM WhatsApp Image 2017-03-22 at 11.08.00 AM WhatsApp Image 2017-03-22 at 11.41.35 AM WhatsApp Image 2017-03-22 at 11.41.36 AM

3571) Rancangan Wanita Hari Ini (WHI) : Ambil Tahu Hak Anda - Tv3 - 21/03/2017

21/03/2017 : Ketua Aktivis PPIM, Dato' Nadzim Johan (Toqqi) dan Pengarah Bahagian Gerakan Kepenggunaan KPDNKK, Mohd Bakri Ibrahim diundang untuk menjadi panel wawancara rancangan Wanita Hari Ini (WHI) membincangkan tajuk “Ambil Tahu Hak Anda” secara siaran lansung di Tv3. Terdapat pelbagai cara penipuan yang dilakukan oleh segelintir peniaga. Oleh itu, Pengarah Bahagian Gerakan Kepenggunaan KPDNKK, Mohd Bakri Ibrahim memberi penjelasan ringkas berkenaan 8 hak asasi pengguna iaitu : • Hak mendapat keperluan asas. • Hak mendapat barangan dan perkhidmatan yang selamat. • Hak mendapatkan maklumat. • Hak membuat pilihan
 Hak untuk menyuarakan pendapat. • Hak mendapat ganti rugi. • Hak mendapat pendidikan pengguna. • Hak hidup dalam alam sekitar yang sihat dan selamat. Jika pengguna memahami setiap hak yang termaktub, maka pengguna akan selamat. Itulah penjelasan yang diberikan untuk pengguna oleh beliau. Satu situasi dikemukan dimana banyak kes penipuan diatas talian. “Segelintir peniaga akan cuba apa saja untuk menjual produk mereka. Kami menasihati agar pengguna memilih dan berurusan dengan syarikat yang sudah mempunyai pengalaman dan reputasi yang baik” jelas Toqqi. Ini adalah untuk mengelak dari ditipu oleh segelintir peniaga yang tidak beretika dan jika terdapat aduan yang ingin dikemukakan, mudah bagi pihak KPDNKK untuk mengambil tindakan. “Setiap syarikat yang menjalankan perniagaan di Malaysia hendaklah mendaftar terlebih dahulu” kata Mohd Bakri menjelaskan bahawa syarikat yang berada di luar Malaysia, KPDNKK tidak dapat mengambil tindakan keatas mereka dan sama juga bagi peniaga Malaysia yang tidak berdaftar. Agak sukar untuk KPDNKK mengesan mereka bagi mengambil tindakan selanjutnya. Ketua Aktivis PPIM mengambil kesempatan ini untuk menasihatkan agar pengguna tidak mengambil perkara ini secara mudah kerana kesan dikemudian hari akan mungkin akan dirasai oleh pengguna itu sendiri. WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.08.40 PM                     WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.08.42 PM WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.11.57 PM                     WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.19.14 PM

3569) LET MUSLIMS SETTLE IT - NEW STRAITS TIMES - 21/3/2017


PUTRAJAYA: Selangor Umno liaison committee chief Tan Sri Noh Omar today questioned why the opposition and several ex-Umno leaders are making a fuss over the proposed move to amend the Syariah Courts (Criminal Jurisdiction) Act 1965, also known as RUU355. He questioned the silence from the opposition camp when RUU355 was amended in the 1980s. ""Why now? It is not new? Why didn't DAP protest when RUU355 was tabled to be amended in the 1980s? "It is merely politics. Please stop politicising the matter. This is an issue related to the Muslims and let the Muslims settle it," he told reporters after the Urban Wellbeing, Housing and Local Government Ministry's monthly assembly today. Malaysian Islamic Strategic Research Institute (Iksim) had previously said that the move to amend RUU355, by empowering the Syariah courts to mete out tougher penalties, was to uphold the wellbeing of the 'ummah'. Iksim said the proposed amendment should be perceived as a deterrent for Muslims to commit any wrongdoings. The RUU355 polemics taken up by certain quarters had given the impression that there were efforts to make sure Muslims would continue to transgress against the values of Islam that seemed to benefit those in the "sin" industry. Malaysian Muslim Consumers Association (PPIM) media adviser Tuan Asmawi Tuan Umar was quoted as saying that some Muslims had even belittled the small amount of fine they had to pay for khalwat (close proximity) offence.

Tuesday, March 21, 2017

3570) Sesi Townhall Berkenaan Rang Undang-Undang Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor - 21/03/2017

WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.37.58 PM
Sesi Townhall Berkenaan Rang Undang-Undang Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor bersama Yb Dato' Seri Hamzah Bin Zainudin bersama dengan pihak industri dan pihak berkepentingan.
WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.37.59 PM WhatsApp Image 2017-03-21 at 12.38.14 PM

3568)MENUNTUT HAK PENGGUNA / Utusan Online / 20/03/2017

MENUNTUT HAK PENGGUNA
SABAN hari kita melihat kisah-kisah tular di media sosial melibatkan masalah yang dihadapi oleh pengguna. Kebanyak­an yang dilaporkan adalah kes-kes yang melibatkan penipuan, kegagalan untuk mendapatkan produk yang telah dibayar, mendapat produk yang tidak mengikut spesifikasi atau tidak selamat. Lebih kecoh lagi, pada penghujung tahun lalu, sebuah akhbar tempatan mendedahkan fenomena melibatkan penjualan kosmetik berbahaya sehinggakan ada yang menyebabkan kecacatan kepada pengguna.
Walaupun setiap daripada kita adalah pengguna, namun tidak ramai yang mengetahui hak-hak pengguna. Pengguna boleh menggunakan hak masing-ma­sing untuk membela nasib sendiri walaupun tanpa khidmat guam­an. Kerajaan menerusi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah mewujudkan Tribunal Tuntutan Pengguna (TTP) untuk membantu pengguna me­nuntut hak mereka tanpa perlu ke mahkamah sivil.
TTP adalah suatu badan adjudikasi bebas yang ditubuhkan di bawah Seksyen 85, Akta Pelin­dungan Pengguna 1999 (Akta 599) dan mula berkuat kuasa pada 15 November 1999. Di bawah Seksyen 91 Akta 599, pengguna boleh membuat tuntutan kepada mana-mana individu atau syarikat berkaitan dengan aduan melibatkan barang yang dibeli atau perkhidmatan yang digajikan selagi tuntutan tersebut tidak me­lebihi RM25,000.
 
Sebelum penubuhan TTP, semua pertikaian antara pengguna dan peniaga, pembekal atau pengilang barang atau pembekal perkhidmatan terpaksa dibawa ke mahkamah yang melibatkan prosedur rumit, kos tinggi dan memakan masa panjang. Ini antara beberapa sebab pengguna keberatan untuk membuat tuntutan terhadap peniaga atau pembekal perkhidmatan yang tidak bertanggungjawab dan beretika.
Memahami keadaan ini, TTP ditubuhkan bagi menyediakan satu saluran alternatif selain mahkamah sivil untuk pengguna menuntut ganti rugi berkenaan pembelian barang atau perkhidmatan yang dibekalkan daripada peniaga atau pembekal perkhid­matan dengan cara yang lebih mesra pengguna. Bagaimanapun pengguna harus bertindak segera kerana had masa untuk mengambil tindakan di TTP adalah jauh lebih pendek berbanding had masa yang dibenarkan untuk memulakan tindakan di mahkamah. Di TTP, aduan mesti difailkan dalam masa tiga tahun dari tempoh kausa tindakan itu terakru sedangkan di mahkamah, tempoh masa untuk memfailkan saman di mahkamah adalah enam tahun.
Selain itu, di bawah Bahagian II dan III Akta 599, pengguna yang mempunyai aduan berkaitan dengan barang atau perkhidmat­an yang dikatakan tidak selamat, palsu, mengelirukan atau memperdaya boleh memfailkan aduan terus kepada KPDNKK melalui telefon, laman web, surat atau datang ke Pusat Pengurusan Adu­an Pengguna (PPAP) yang ada di setiap daerah. Seksyen 25 Akta 559 memperuntukkan hukuman bagi sabitan kesalahan, yang mana jika peniaga atau pembekal perkhidmatan didapati melanggar peruntukan Bahagian II dan III, seseorang pesalah persendirian boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun. Jika peniaga adalah sebuah syarikat, pesalah boleh didenda tidak melebihi RM250,000. Denda yang tinggi sepatutnya dilihat sebagai langkah pencegahan pelanggaran hak pengguna.
Pengguna juga boleh bergiat aktif dalam NGO yang melibatkan kepenggunaan seperti Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) demi memartabatkan hak pengguna di Malaysia, terutama bagi mereka yang beragama Islam. Penglibat­an pengguna secara halus akan mendesak pihak peniaga atau pembekal perkhidmatan untuk mempertimbangkan kepentingan dan hak pengguna dalam barangan dan perkhidmatan mereka. Inilah senario yang dapat dilihat daripada insiden penjualan berus babi, bilamana akhir­nya peniaga-peniaga bersetuju untuk mempamerkan label yang jelas tentang kandung­an barangan yang dijual bagi menghormati desakan pengguna Islam.
Kegiatan aktivisme juga akan menekan pihak kerajaan untuk membentuk dasar yang lebih menguntungkan pengguna. Ini disahkan oleh Menteri Perdagang­an Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam penyataan di Parlimen pada 18 Mei 2016. Menurut beliau, kerajaan turut memainkan peranan dalam meningkatkan tadbir urus yang baik dalam kalangan komuniti perniagaan melalui mekanisme sokongan, galakan dan promosi melalui program-program seperti latihan dan seminar, mewujudkan Kod Etika Perniagaan Malaysia, pembangunan Instrumen Penilaian Integriti Penjaja dan Peniaga Kecil serta pelaksanaan Ikrar Integriti Korporat.
Kesedaran hak pengguna adalah penting bagi memastikan industri perkilangan dan pembekal perkhidmatan menitikbe­ratkan kualiti dan keselamatan dalam produk mereka. Ini bukan sahaja akan meletakkan kuasa beli rakyat Malaysia tepat pada tempatnya, bahkan akan melancarkan lagi pembangunan perdagang­an dalam negara kita.
PENULIS ialah pengamal undang-undang dan aktivis Concerned Lawyers for Justice (CLJ).

Monday, March 20, 2017

3567)BUDAYA PENGOTOR RAKYAT MALAYSIA PERLU DIUBAH – KOSMO – 20/3/2017

kosmo 20.3.2017
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim johan memberitahu , budaya pengotor masyarakat kita harus dipupuskan kerana ia merupakan cara hidup yang tidak sihat selain mengundang pelbagai kesan negetif termasuk menjadi punca pelbagai penyakit.
” Sebenarnya saya sangat geram dengan subjek ini (kebersihan)  kerana orang kita buat tidak endah sahaja. Tabiat buruk kita telah menjadi budaya yang amat buruk yang mampu mencetuskan pelbagai masalah termasuk kematian.
” Ada yang sanggup duduk makan tepi longkang. Tidak peduli walaupun keadaan menjijikan. Apabila nampak tikus lalu mereka cuma mengangkat kaki  dan terus sambung makan. Esoknya mereka pergi lagi ke kedai yang sama,” katanya kepada Kosmo!
Jelasnya, budaya pengotor di dalam kalangan masyarakt kita perlu dihentikan sebaliknya pupuklah sifat pentingkan kebersihan.
” Kanak-kanak perlu didedahkan dengan sifat pentingkan kebersihan sejak kecil lagi. Ia mungkin boleh diajar di sekolah. Ibubapa juga boleh mendidik anak-anak mereka supaya tidak membuang sampah merata-rata,” katanya.
Selain itu jelasnya, untuk memastikan pengusaha premis makanan menjaga kebersihan, pihak berkuasa tempatan (PBT) mesti mengambil tindakan tegas terhadap perniaga makanan atau premis yang kotor.
” Mungkin PBT boleh meletakkan nombor telefon di setiap premis supaya pelanggan dapat membuat aduan manakala PBT segera mengambil tindakan terhadap aduan yang dibuat,” katanya.
Beliau percaya sekiranya cara itu dilakukan, peniaga akan lebih waspada terhadap tahap kebersihan  di premis mereka kerana tidak mahu tindakan undang-undang dikenakan ke atas merekaDari Laman Web Rasmi PPIM http://www.ppim.org.my/

3566)BUDAYA PENGOTOR RAKYAT MALAYSIA PERLU DIUBAH - KOSMO - 20/3/2017

                   kosmo 20.3.2017
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim johan memberitahu , budaya pengotor masyarakat kita harus dipupuskan kerana ia merupakan cara hidup yang tidak sihat selain mengundang pelbagai kesan negetif termasuk menjadi punca pelbagai penyakit. " Sebenarnya saya sangat geram dengan subjek ini (kebersihan)  kerana orang kita buat tidak endah sahaja. Tabiat buruk kita telah menjadi budaya yang amat buruk yang mampu mencetuskan pelbagai masalah termasuk kematian. " Ada yang sanggup duduk makan tepi longkang. Tidak peduli walaupun keadaan menjijikan. Apabila nampak tikus lalu mereka cuma mengangkat kaki  dan terus sambung makan. Esoknya mereka pergi lagi ke kedai yang sama," katanya kepada Kosmo! Jelasnya, budaya pengotor di dalam kalangan masyarakt kita perlu dihentikan sebaliknya pupuklah sifat pentingkan kebersihan. " Kanak-kanak perlu didedahkan dengan sifat pentingkan kebersihan sejak kecil lagi. Ia mungkin boleh diajar di sekolah. Ibubapa juga boleh mendidik anak-anak mereka supaya tidak membuang sampah merata-rata," katanya. Selain itu jelasnya, untuk memastikan pengusaha premis makanan menjaga kebersihan, pihak berkuasa tempatan (PBT) mesti mengambil tindakan tegas terhadap perniaga makanan atau premis yang kotor. " Mungkin PBT boleh meletakkan nombor telefon di setiap premis supaya pelanggan dapat membuat aduan manakala PBT segera mengambil tindakan terhadap aduan yang dibuat," katanya. Beliau percaya sekiranya cara itu dilakukan, peniaga akan lebih waspada terhadap tahap kebersihan  di premis mereka kerana tidak mahu tindakan undang-undang dikenakan ke atas mereka

3565) TOL ELEKTRONIK TAK BANTU PENGGUNA - BERITA HARIAN - 20/3/2017

1-vert Semua syarikat pengendali lebuh raya perlu mempunyai sistem komputer sokongan yang efektif untuk mengatasi sebarang gangguan yang berlaku pada sistem bayaran tol elektronik (ETC). Ketua Aktivis Persatuan Penggguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata syarikat konsesi perlu mempunyai sistem sokongan yang membolehkan ETC terus berfungsi walaupun berlaku masalah termasuk bekalan elektrik terputus. Katanya, masalah ETC gagal berfungsi perlu diatasi dengan segera memandangkan kesemua 31 lebuh raya bertol membabitkan 177 plaza tol di seluruh negara akan menggunakan sistem itu menjelang akhir tahun ini. " Kegagalan ETC berfungsi akan menimbulkan pelbagai masalah dan implikasi kepada pengguna serta syarikat konsesi. Tidak lama lagi semua syarikat konsesi lebuh raya akan melaksanakan ETC, maka masalah ini mesti diatasi segera. " Sepatutnya syarikat konsesi sudah mempunyai sistem sokongan atau pelan alternatif untuk menangani masalah sistem bayaran terganggu atau system down. Perbanyakkan ujian dan simulasi untuk mengelak masalah sama berulang pada masa hadapan," katanya kepada BH, semalam. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian di mana ramai pengguna kenderaan terperangkap dalam tempoh lama selepas Plaza Tol Changkat Jering di Lebuhraya Utara-Selatan mengalami gangguan bekalan elektrik pada jam 9.30 malam kelmarin. Jurucakap PLUS Malaysia Berhad (PMB) berkata, kejadian itu mengakibatkan berlaku kesesakan di laluan masuk dan keluar tol berkenaan kerana sistem elektronik tol tidak berfungsi. Bekalan elektrik bagaimanapun kembali pulih pada jam 9.50 malam tetapi sistem elektronik masih belum dapat berfungsi mengakibatkan urusan pembayaran tol dilakukan secara manual dengan anggota polis terpaksa membantu menyuraikan keadaan trafik yang bergerak pelahan. PMB yang mengendalikan Lebuh raya Utara-Selatan baru-baru ini mengumumkan bermula 26 April ini, semua transaksi di 71 lagi plaza tol lebuh raya berkenaan antara Juru di Pulau Pinang dan Skudai, Johor akan dikendalikan secara elektronik 100 peratus. Pelaksanaan ini turut membabitkan semua transaksi tol di Lebuhraya Utara-selatan Hubungan Tengah (ELITE). Ini bermakna dengan pelaksanaan itu, semua plaza tol di semua lebuh raya kendalian PMB bermula dari Bukit Kayu Hitam di Utara  hingga Tanjung Kupang dan Bangunan Sultan Iskandar di Selatan dikendalikan secara elektronik 100 peratus. Nadzim berkata insiden berkenaan  dan yang pernah terjadi sebelum ini seharusnya menjadi peringatan kepada syarikat  konsesi Lebuhraya untuk meningkatkan sistem sokongan ETC mereka. " Berdasarkan kepada pengalaman ini, syarikat konsesi perlu sedar mereka masih memerlukan tenaga manusia untuk melancarkan semula sistem bayaran tol yang tergendala akibat sebarang masalah yang berlaku, seperti terputus bekalan elektrik," katanya. Beliau berkata, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) juga perlu lebih proaktif membuat pemantauan dan teguran terhadap syarikat konsesi lebuh raya untuk memastikan ETC mereka berada di dalam keadaan baik. " Ujian berkala perlu dilakukan pada semula ETC untuk memastikan sistem mereka yang guna terjamin, diselenggara dengan sempurna dan memenuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan," katanya.

3564) Hidup terjerat dengan 65 ah long - Utusan Online - 18/03/2017

Hidup terjerat dengan 65 ah long
Itu rekod paling tinggi dicatatkan oleh Unit Banteras Ceti Haram, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) tahun lalu.
Masyarakat hari ini cenderung memilih ah long bagi menyelesaikan masalah kewangan dalam keadaan terdesak.
Menurut Pengarah Operasinya, \, individu itu yang merupakan seorang kakitangan bank terperangkap dengan jerat ah long pertama sehingga memaksa dirinya meminjam pula dengan ah long kedua, ketiga dan seterusnya sehingga mencecah 65 ah long.
“Pada mulanya, individu tersebut meminjam dengan ah long pertama sebanyak RM7,000. Dia berjanji membayar pinjaman itu dalam masa singkat setelah mendapat tuntutan semula insurans kemalangan berjumlah RM600,000.
 
“Mendengar jumlah itu, ah long tadi memulakan permainan mereka dengan meminta peminjam ini membayar dalam masa tiga hari selepas duit diberikan,” kata Azman Kang ketika ditemui Utusan Malaysia Sabtu baru-baru ini.
Azman berkata, setelah tiga hari, jumlah pinjaman RM7,000 tadi menjadi RM13,000.
Katanya, menyedari dia terdesak, peminjam tersebut mencari ah long yang lain untuk meminjam wang bagi membayar pinjaman kepada ah long pertama.
“Kesudahannya, jumlah kesemua ah long yang dipinjam menjadi 65 orang. Itu antara kes yang pernah unit kami kendalikan. Unit kami berbincang dengan kesemua ah long terbabit bagi membolehkan peminjam membuat pembayaran tanpa mengira kadar faedah pinjaman,” katanya.
Ada juga kes iaitu seorang peminjam meminjam dengan 41 ah long. Namun, hasil rundingan PPIM dan ah long terbabit, kes itu dapat diselesaikan dengan peminjam hanya membayar separuh daripada jumlah termasuk bunga yang sepatutnya dibayar kepada ah long.
Begitulah senario sebenarnya berlaku dalam masyarakat kita hari ini.
Meminjam dengan ceti haram atau ah long seolah-olah menjadi pilihan utama segelintir masyarakat dan Azman Kang mengakui tindakan itu semakin meningkat dari sehari ke sehari.
“Berdasarkan pengalaman kami, lima tahun lalu, hampir tiada aduan kes melibatkan pinjaman mencecah RM100,000 oleh peminjam.
“Tetapi pada tahun lalu dan tahun ini, jumlah pinjaman dibuat pengadu, ada yang mencecah jutaan ringgit,” katanya yang memberitahu ada kes melibatkan hutang ah long berjumlah jutaan ringgit berjaya diselesaikan.
Kata Azman Kang, selama 11 tahun unit banteras itu diwujudkan, mereka telah berurusan dengan ribuan ah long dalam usaha membantu menjadi orang tengah terhadap peminjam yang menjadi mangsa perangkap ah long.
Manakala jumlah pengadu yang datang ke unit itu tahun lalu sehingga kini pula mencecah 1,500 mangsa.
“Kami nasihatkan orang ramai, elakkan meminjam daripada ah long. Bagi yang sudah terjerat, datang temui kami untuk dibantu.
“Bukan bantuan kewangan tetapi kami menawarkan khidmat berunding dengan ah long agar peminjam dapat membuat pembayaran tanpa kadar bunga yang terlalu mencekik darah,” katanya.
 

3563)Taktik simbah cat, tampal kad pengenalan - Utusan online - 18/03/2017

Taktik simbah cat, tampal kad pengenalan
SIMBAH cat merah dan tampal kad pengenalan di tempat awam merupakan taktik paling biasa dan banyak digunakan ah long bagi memeras peminjam supaya membayar semula pinjaman.
Taktik itu berjaya menakut-nakutkan peminjam yang trauma melihat simbahan cat merah seumpama darah penuh di pintu rumah atau kenderaan.
Begitu juga dengan tindakan ah long menampal salinan kad pengenalan dalam saiz tulisan besar di tempat awam agar peminjam berasa malu dan segera membayar pinjaman kepada ah long.
 
Itu antara didedahkan Timbalan Pengarah Operasi Unit Banteras Ceti Haram, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Raja Haikal Raja Hakimi yang menganggap taktik tersebut paling biasa digunakan golongan ah long bagi mengutip bayaran pinjaman.
“Bagi peminjam, taktik ini amat menakutkan dan memalukan mereka,” katanya yang memberitahu long terpaksa melakukan sedemikian bagi mendapatkan semula bayaran balik pinjaman, lebih-lebih lagi peminjam yang liat mahu membayar semula.

Saturday, March 18, 2017

3562) PERANGKAP AH LONG - UTUSAN MALAYSIA - 18/3/2017

                                    utusan malaysia 18.3.2017 1 utusan malaysia 18.3 new " JIKA TERIMA ANCAMAN, BUAT ADUAN KE PPIM " Unit Banteras Ceti Haram. Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) tampil membantu masyarakat keluar daripada dibelenggu masalah hutang dengan ah long atau ceti. PPIM memberitahu, mangsa yang menerima ancaman perlu datang ke pejabatnya di 70x, Jalan Keramat Hujung, Bukit Keramat, Taman Datuk Keramat, Kuala Lumpur dengan membawa dokumen pinjaman dan bukti untuk siasatan lanjut. Selain itu, pembayaran balik pinjaman dilakukan menerusi akaun bank yang ditentukan unit tersebut.Katanya. pengadu tidak dibenarkan membuat sendiri pembayaran atau melalui sebarang akaun lain,selain yang telah ditetapkan unit tersebut. Juru akaun yang ditugaskan akan memantau kesemua aktiviti pembayaran balik yang dibuat pengadu kepada ah long atau ceti, manakala semua pegawai tidak dibenarkan memegang wang.

3561) Jihad Ariz celik al-Quran - Sinar Online - 17/03/2017

Jihad Ariz celik al-Quran
"SAYA pernah berasa tertekan apabila syarikat yang dipelopori dan perjuangkan sebelum ini telah dimiliki oleh pihak lain," kata perintis e-pembelajaran, Ariz Ramli  yang berkongsi pengalaman hidupnya bersama team Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, baru-baru ini.
"Dalam kesedihan itu, saya menghubungi sifu saya, Datuk Nadzim Johan sebagai Ketua Aktivis, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) untuk berkongsi kesedihan. Beliau menasihatkan saya agar jangan fikirkan perkara tersebut dan reda sahaja.
"Biasanya kalau rasa tertekan atau rasa susah, kita akan ingat dan cari Tuhan. Saya tak malu untuk mengakuinya. Suatu pagi, terlintas di fikiran saya untuk mengaji.
"Namun saya hairan apabila tidak menemui sebarang aplikasi dan laman web yang boleh membantu saya untuk mengaji. Apa yang saya temui adalah domain mengaji.com untuk dijual," ujarnya yang menceritakan titik permulaan sebagai pemilik laman web tersebut.
Ariz yang lebih dikenali dengan panggilan Caprice telah melibatkan dunia hiburan sebagai penyanyi rap seawal usia 16 tahun. Pelantun lagu Damansara, Watlek Watpeace dan Xde Hal Bro ini turut mengharumkan nama negara dengan bakat seninya di peringkat global.
Di sebalik kehidupan dalam dunia glamor, jauh di sudut hati Ariz semangatnya berkobar-kobar untuk memperkasakan golongan muda dengan ilmu. Berslogankan Jihad in Education, Ariz yang pernah memperkenalkan e-pembelajaran, kini memfokuskan mengaji.com untuk mengajak orang ramai mendekati al-Quran.
Ariz dengan kerjasama rakan programmer telah membuat animasi yang ada jawi dan rumi serta terjemahan seperti karaoke (nyanyi dan ikut) untuk aplikasi mengaji.com.
"Saya juga mendapatkan khidmat Ustaz Ahmad Tarmizi Abdul Rahman untuk merakam bacaan al-Quran. Selepas siap, saya kongsikan dengan ahli keluarga dan minta pendapat mereka.
"Pada awalnya mereka tak percaya yang saya bina sistem tersebut. Itulah permulaan sistem mengaji.com. Saya mahu menyediakan pakej mengaji jenama Islam yang sesuai untuk mudah dan seronok untuk mendekati golongan yang baru hendak belajar.
"Sebenarnya ramai orang seperti saya yang malu hendak belajar mengaji semula. Saya banyak buat kajian dan mendapati ramai pembaca al-Quran di seluruh dunia," ujar beliau yang menggunakan perkataan mengaji untuk dijenamakan ke peringkat global.
Baru-baru ini, Ariz telah mendapat kerjasama daripada Muzammil Hasballah untuk merakam bacaan 36 surah di studio, selain Ustaz Ahmad Tarmizi dan Jibril Wahab dari Perancis untuk dimasukkan dalam aplikasi. Inilah permulaan Ariz dalam mempakejkan dan menjenamakan mengaji.com.
Gegar dunia
"Saya ingin menerajui budaya mengaji dalam kalangan Muslim. Ini sebagai jihad saya. Ada orang berimej ustaz atau ustazah. Mereka yang kurang pendidikan agama mungkin berasa rendah diri untuk mendekati golongan tersebut.
"Kita sepatutnya menolong antara satu sama lain kerana setiap manusia itu sama, cuma yang membezakan adalah takwa mereka.
"Saya ingin meruntuhkan jurang perbezaan antara golongan orang beragama dan orang awam. Melalui platform mengaji.com, diharapkan semua pihak boleh bekerjasama dan membawa budaya al-Quran untuk memajukan umat Islam di mata dunia," katanya.
Menurut Ariz, dahulu, ramai cendekiawan Islam tercatat dalam peta dunia. Tapi kini kebanyakan inovasi masa kini seperti Apple, Alibaba, Uber, Facebook dipelopori oleh orang bukan Islam. Sedangkan masyarakat Islam hari ini lebih sibuk bergaduh antara satu sama lain.
Beliau berkata laman web www.mengaji.com yang baru dibina sejak dua bulan lalu dan akan dilancar Ramadan ini. Ia mengandungi segmen motivasi, mengaji dalam tulisan jawi dan rumi. Pengguna boleh belajar al-Quran di mana teknologi tersebut akan menganalisis suara sama graf atau tidak dengan ustaz. Pengguna boleh melihat skor yang diperoleh rakaman suara tersebut.
"Saya sangat teruja untuk melancarkan mengaji.com, semoga aplikasi ini menjadi perjuangan terbesar saya kepada umat Islam.
"Untuk perancangan akan datang, saya mahu bekerjasama dengan syarikat penerbangan dan syarikat penyiaran untuk orang ramai memanfaatkan mengaji.com dengan lebih meluas.
"Saya berharap dengan adanya aplikasi tersebut, ia boleh mencetuskan budaya membaca al-Quran sepanjang hayat. Seterusnya untuk visi jangka panjang, saya mahu memperkasakan Muslim bagi  menggegar dunia," kata Ariz yang menyokong World #QuranHour pada 9 Zulhijjah 1438H.
Sumber Dari: http://www.sinarharian.com.my/mobile/rehal/jihad-ariz-celik-al-quran-1.644917

Friday, March 17, 2017

3560) DR ZAKIR NAIK BUKAN PENGGANAS! - PPIM - 17/03/2017

ANTI-ZAKIR NAIK ATAU ANTI-ISLAM
Kedatangan beliau kali ini sekali lagi ditentang oleh kumpulan yang mendakwa sebagai pejuang hak asasi manusia, yang sebelum ini pernah memperjuangkan pluralisme agama dan kebebasan seks (LGBT). Kumpulan yang sama juga pernah menyaman usul Rang Undang-undang (RUU) pindaan Akta Mahkamah Syariah 1965 atas alasan bercanggah dengan perlembagaan.
Jika diteliti secara fakta, dakwaan ini telah dijawab oleh Dr Zakir. Beliau menafikan mempunyai kaitan dengan mana-mana gerakan pengganas. Video yang tersebar mengatakan beliau menyokong al-Qaeda juga sebenarnya telah dipalsukan. Beliau turut meminta segala isi ceramah dan programnya diteliti adakah benar beliau menganjurkan keganasan. Malah beliau bersedia untuk disiasat oleh mana-mana pihak termasuk pihak keselamatan Malaysia. Kenyataan ini diambil dari laman sesawang Malaysia Today Online.
Oleh itu, pada 11 Mac 2017 Dr Zakir Naik sekali lagi mengeluarkan satu kenyataan bahawa beliau dan keluarga bukan pengganas dan yayasannya tidak menyumbang apa-apa sumbangan kepada aktiviti pengganas. Ini terbukti apabila yayasan dibawa naungannya menghantar laporan laporan kewangan kepada kerajaan india dan disahkan tiada apa-apa pembiayaan kepada pengganas.
Beliau menyatakan bahawa Islam adalah satu agama keamanan dan juga satu agama yang mengajar cara hidup. Sebagai seorang Islam, kita mampu melihat bahawa sememangnya islam adalah satu agama yang mengajarkan umatnya dengan kasih sayang bukan keganasan. Didalam setiap ceramah Dr Zakir Naik, beliau tidak pernah mengajar pendengar dan pengikutnya untuk melakukan keganasan kerana perlakuan itu bercanggah dengan ajaran islam. Jadi, persoalannya adalah bagaimana seorang pendebat agama Islam yang memegang islam sebagai cara hidup dikatakan sebagai pengganas?
SUMBER DARI : http://www.malaysia-today.net/anti-zakir-naik-atau-anti-islam/

Thursday, March 16, 2017

3559)Jangan hina Islam! - METRO ONLINE - 14/3/2017

Jangan hina Islam!

Kuala Lumpur: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bersama lebih 10 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain menggesa polis mengambil tindakan tegas terhadap individu yang membuat kenyataan berbaur hasutan dan menghina agama Islam.
Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan berkata, pihaknya bimbang kenyataan yang dikeluarkan secara berleluasa dan terbuka itu akan merosakkan keharmonian serta perpaduan kaum di negara ini.
Katanya, beliau berharap polis akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap individu yang melakukan perkara seumpama itu supaya tidak menjadi ikutan penganut agama lain termasuk Islam sendiri.
“Kami sangat terkesan dengan kenyataan menghina Islam oleh rakyat negara ini sendiri kerana Islam agama Persekutuan dan perbuatan itu umpama menghina Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama di negara ini.
“Kami berharap tindakan sewajarnya dikenakan terhadap individu yang menghasut dan menghina agama supaya isu seperti ini lenyap serta tidak mencetuskan perbalahan atau konflik kaum di negara ini,” katanya pada sidang media program Hasutan Ancam Keharmonian di Kondominium Villa Puteri, di sini, semalam.
Majlis itu diadakan susulan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Uban Raveentharan Subramaniam mengeluarkan kenyataan ‘Firstly, Islam was never a religion of PEACE’ (Islam bukan agama keamanan) di laman sosial Facebook miliknya, kelmarin.
Kenyataan tidak berasas itu mengundang kecaman orang ramai kerana melakukan provokasi agama dan bersifat memecah- belahkan keharmonian penduduk berbilang kaum di negara ini.
Menurut Nadzim, tindakan itu dilabelkan sebagai keterlaluan dan jika perbuatan fanatik berkenaan ditanamkan dalam jiwa masyarakat negara berbilang kaum, perkara yang lebih buruk bakal berlaku.
Katanya, susulan itu, pihaknya bersama beberapa NGO membuat tujuh laporan polis supaya perkara itu disiasat dengan teliti serta dikenakan tindakan tegas terhadap pelaku.
Presiden Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia Dr Noorazman Mohd Samsuddin berkata, tindakan mereka menggesa polis mengambil tindakan terhadap Raveentharan bukan bersifat anti-Hindu sebaliknya mahu mengelakkan konflik kaum.
Sementara itu, kenyataan Raveentharan kelmarin turut dipersoalkan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Khalid melalui Twitter meminta Raveentharan tampil menjelaskan maksud sebenar kenyataan berbaur provokasi agama.
Raveentharan kemudian segera memadam status berkenaan dan mengeluarkan kenyataan permohonan maaf secara terbuka melalui Facebook miliknya.


Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 Mac 2017 @ 9:07 AM

3558) Hentikan segera penghinaan terhadap agama Islam - NGO - 14 MAC 2017

Hentikan segera penghinaan terhadap agama Islam - NGO copy
KUALA LUMPUR: Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) semalam menyelar tindakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Uban dari PKR, S Raveentharan yang menghina Islam apabila mendakwa Islam bukanlah agama yang membawa kepada keamanan.
NGO berkenaan, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bersama Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) dan Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Selangor (PERKID) mahu pihak berkuasa bertindak segera menangani isu berkenaan dan memastikan perkara itu tidak berulang.
Ketua aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, mereka bimbang dan terkesan dengan kenyataan yang disifatkan tidak masuk akal dan tidak sepatutnya berlaku dan tidak seharusnya keluar daripada seorang yang berpendidikan tanpa menggunakan akal.
"Ini adalah kenyataan tidak sesuai dan tidak masuk akal mengatakan Islam adalah agama yang tidak aman. Perkara ini juga mendatangkan penghinaan kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama dan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan," katanya dalam kenyataan, hari ini.
Raveentharan mengeluarkan kenyataan menghina Islam itu di Facebooknya. Kenyataan itu mendapat perhatian Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang meminta beliau memberikan penjelasan, selain mengarahkan satu siasatan dilakukan.
Sementara itu Presiden MHO, Dr Noorazman Mohd Samsuddin, berkata beliau bimbang jika isu berkenaan tidak diambil peduli, peristiwa di Ayodhya, India pada 1952 yang menyaksikan ratusan ribu pengikut Hindu berarak menentang Islam sehingga menyebabkan 2,000 terkorban serta Masjid Babri yang menjadi simbol keislaman dan keharmonian runtuh akan berulang.
"Jika perkara ini ada kena mengena dengan unsur politik, maka cukup-cukuplah menggunakan perkara ini sebagai cara untuk memecahbelahkan keharmonian di negara kita," katanya.
Timbalan Pengerusi PEMBELA, Mahmud Hishamuddin, berkata kenyataan Raveentharan yang menuduh Islam agama permusuhan ibarat mencabar peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang jelas menyatakan Islam adalah agama Persekutuan, namun agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai.

Wednesday, March 15, 2017

3557)Rancangan My Halal 2017 : Virus Maya E-Aduan - RTM Tv 1 - 15/03/2017


Hari ini Ketua Aktivis PPIM, Dato' Nadzim Johan (Toqqi) dan Ketua Seksyen Harta Inteleks Bahagian Penguatkuasa KPDNKK, Hj. Rosli B. Ahmad dipanggil untuk wawancara dalam rancangan My Halal 2017 bertajuk Virus Maya di RTM TV 1.
Perbincangan ini berkaitan dengan isu-isu halal yang telah dilaporkan kepada KDNKK dan PPIM.
"Pada masa itu, betul tepung itu tertulis mangandungi Benzoyl Peroxide, tapi sekarang sudah tiada." Toqqi memberi contoh dimana pada masa itu terdapat beberapa pengeluar tepung menulis dan menggunakan benzoat didalam produk mereka akan tetapi kini sudah tidak lagi. Oleh itu, setiap informasi yang diterima berkenaan halal hendaklah diperiksa terlebih dahulu sebelum menggunakannya dan memeriksa kesahihan informasi sebelum menyebarkannya kepada rakan.
Dalam masa rancangan masih lagi keudara secara langsung Toqqi mengambil kesempatan untuk melontarkan cadangan yang telah dicadangkan beliau sebelum ini iaitu untuk setiap produk yang mengandungi unsur-unsur babi dan anjing  hendaklah di cop atau label dengan gambar haiwan tersebut. Ini adalah untuk memudahkan pengguna yang mempunyai masalah membaca.
selain itu, Toqqi juga mencadangkan agar Jakim dijadikan sebagai sebuah Badan Kementerian dan selain itu mempercepatkan akta-akta halal.
Dengan ini, kita sebagai pengguna hendaklah lebih bijak dalam memilih produk dan menimba ilmu dalam hak-hak kepenggunaan.
WhatsApp Image 2017-03-15 at 6.31.58 PMWhatsApp Image 2017-03-15 at 6.32.43 PM

3556) Sidang Media : Dr Zakir Naik Dr Zakir Naik Dikatakan Sebagai Pengganas? - 11/3/2017

Pengasas Islamic Research Foundation (IRF), Dr Zakir Naik telah menerima tawaran pulau oleh kerajaan negeri Terengganu untuk dijadikan Pusat Penyelidikan Islam bagi rantau Asia Tenggara.

Didalam sidang media yang diadakan pada 11 Mac itu, Dr Zakir Naik akan mempertimbangkan tawaran yang telah ditawarkan itu demi manjaga hati pihak-pihak dan negara-negara yang menawarkan tawaran yang menarik kepada beliau. Namun, pengasas IRF ini akhirnya menerima tawaran daripada kerajaan Terengganu itu.
Selain itu, ditanya kepada beliau berkenaan dengan isu beliau di cop sebagai pengganas. Beliau berkata “ramai insan yang ingin menghalang Kemanan (Islam) dimata dunia. Mereka tahu seorang yang datang dengan aman dan ingin menyebarkan Keamanan (Islam). Mereka akan cuba menjejaskan misi saya.”
Beliau mengatakan bahawa beliau tidak akan putus asa untuk berdakwah menyebarkan agama Islam walaupun beliau menerima tentangan dari beberapa pihak.
Merujuk kepada berita dunia pula, ahli keluarga Dr Zakir Naik disoal tentang penglibatan dan memberi peruntukan kepada sekumpulan pengganas. Namun, didalam kenyataannya mengatakan bahawa kerajaan india telah meminta rekod kewangan dari Yayasan Pendidikan Islam (IRF). Ternyata bahawa tiada apa-apa penglibatan IRF dalam keganasan.
Dr Zakir Naik juga menasihatkan semua agar mendengar yang teliti dan menerima dengan hati yang terbuka setiap pesanan yang diberikan. Mereka yang menentang akan lebih memahami Islam dengan lebih baik
IMG_5573 copyIMG_5593 copy

3555) JANGAN HINA ISLAM! - HARIAN METRO - 15/3/2017

                   harian metro 15.3.2017
Kuala Lumpur: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bersama lebih 10 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain menggesa polis mengambil tindakan tegas terhadap individu yang membuat kenyataan berbaur hasutan dan menghina agama Islam. Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan berkata, pihaknya bimbang kenyataan yang dikeluarkan secara berleluasa dan terbuka itu akan merosakkan keharmonian serta perpaduan kaum di negara ini.
 Katanya, beliau berharap polis akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap individu yang melakukan perkara seumpama itu supaya tidak menjadi ikutan penganut agama lain termasuk Islam sendiri.
“Kami sangat terkesan dengan kenyataan menghina Islam oleh rakyat negara ini sendiri kerana Islam agama Persekutuan dan perbuatan itu umpama menghina Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama di negara ini. “Kami berharap tindakan sewajarnya dikenakan terhadap individu yang menghasut dan menghina agama supaya isu seperti ini lenyap serta tidak mencetuskan perbalahan atau konflik kaum di negara ini,” katanya pada sidang media program Hasutan Ancam Keharmonian di Kondominium Villa Puteri, di sini, semalam. Majlis itu diadakan susulan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Uban Raveentharan Subramaniam mengeluarkan kenyataan ‘Firstly, Islam was never a religion of PEACE’ (Islam bukan agama keamanan) di laman sosial Facebook miliknya, kelmarin. Kenyataan tidak berasas itu mengundang kecaman orang ramai kerana melakukan provokasi agama dan bersifat memecah- belahkan keharmonian penduduk berbilang kaum di negara ini. Menurut Nadzim, tindakan itu dilabelkan sebagai keterlaluan dan jika perbuatan fanatik berkenaan ditanamkan dalam jiwa masyarakat negara berbilang kaum, perkara yang lebih buruk bakal berlaku. Katanya, susulan itu, pihaknya bersama beberapa NGO membuat tujuh laporan polis supaya perkara itu disiasat dengan teliti serta dikenakan tindakan tegas terhadap pelaku. Presiden Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia Dr Noorazman Mohd Samsuddin berkata, tindakan mereka menggesa polis mengambil tindakan terhadap Raveentharan bukan bersifat anti-Hindu sebaliknya mahu mengelakkan konflik kaum. Sementara itu, kenyataan Raveentharan kelmarin turut dipersoalkan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar. Khalid melalui Twitter meminta Raveentharan tampil menjelaskan maksud sebenar kenyataan berbaur provokasi agama. Raveentharan kemudian segera memadam status berkenaan dan mengeluarkan kenyataan permohonan maaf secara terbuka melalui Facebook miliknya.

Tuesday, March 14, 2017

3554) AHLI POLITIK JANGAN GUNA SENTIMEN AGAMA UNTUK POPULAR - ISMAWEB - 14/3/2017KUALA LUMPUR, 15 Jamadilakhir 1438H, Selasa – Ahli politik diberi amaran untuk tidak memainkan sentimen agama, jika tujuannya untuk meraih undi.
Presiden Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia(MHO), Dr Noorazman Mohd Samsuddin berkata, jika terdapat ahli politik yang sengaja mainkan isu agama untuk popular, abaikan mereka selepas ini.
Katanya, kes terbaru melibatkan ADUN PKR, Raveentharan Subramani yang mendakwa Islam bukan agama keamanan.
“Kenapa perlu buat tuduhan sebegitu? Wajarkah seorang peguam yang juga ahli politik bercakap sedemikian?
“Ayat seperti ini perlu dihapuskan. Kalau ada unsur politik, cukup-cukuplah, kita tak mahu sehingga berlaku pecah belah,” katanya dalam satu sidang media hari ini.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Raveentharan menerusi status Facebook yang berbunyi “Firstly Islam was never a religion of peace”.
Kenyataan Raveentharan itu adalah respon kepada artikel The Malay Mail Online bertajuk: “Zakir Naik: I’m a messenger of peace, my critics are terrorists”.
Mengulas lanjut Noorazman berkata, pihaknya bukan anti-hindu.
“Kita cuma tidak mahu unsur yang menggugat keharmonian negara, apatah lagi menghina Islam.
“Sebab itu kita minta mana-mana ahli politik yang mahu dan berhasrat untuk guna sentimen agama, sila hentikan,” katanya.

3553) Hasutan Ancam Keharmonian Negara - Malaysia Aktif - 14/3/2017

KUALA LUMPUR, 14 Mac (Malaysiaaktif) – “Beliau merupakan seorang ahli politik dan juga peguam, seharusnya Raveenthran Subramaniam tahu apa yang ingin beliau sampaikan melalui perucapan atau mana-mana rangkaian media sosial, beliau tahu apa kesan yang bakal berlaku jika ia berbaur negatif. Sekalipun beliau telah memohon maaf atas ketelanjuran beliau, tindakan tegas perlu diambil.” Demikian tegas Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam (PPIM), Datuk Nadzim Johan ketika ditemui semasa Sidang Media Khas berkenaan isu ini di Restoran Sembang-Sembang, di sini hari ini. PPIM dan wakil-wakil Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) amat gusar dan terkesan dengan kenyataan tersebut kerana ianya suatu kenyataan yang tidak terpanggil dan tidak berakal serta tidak sesuai untuk dipakai. Datuk Nadzim Johan (tengah) memberikan penerangan dan menjawab soalan media berkenaan isu Hasutan Ancam Keharmonian. Turut hadir, wakil Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), wakil Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia, wakil Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia (PERKID) serta wakil Pertubuhan Penggerak Ekonomi Islam Malaysia (PEMA) “Kami amat tersinggung dan beliau sebagai seorang rakyat Malaysia yang berpendidikan tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan bahawa Islam bukan satu agama yang aman. “Ia merupakan suatu penghinaan termasuk menghina Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam dan Islam merupakan agama rasmi Persekutuan dan tiada satu sebab mengapa beliau seharusnya mengeluarkan kenyataan seperti ini tanpa sebarang bukti yang boleh menjejaskan keharmonian negara,” jelas Nadzim. Kurang 24 jam yang lalu, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Uban yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR), Raveentharan dalam laman sosial peribadi beliau dengan menggunakan nama yang sama telah memuat naik status dalam bahasa Inggeris yang bermaksud ‘Islam tidak pernah jadi agama keamanan’ (firstly, Islam was never a religion of peace). Walaubagaimanapun, status yang dimuat naik tersebut telah dipadamkan dan disusuli dengan status permohonan maaf. Ketika ditemui, Presiden Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia, Dr. Noorazman Mohd Samsudin turut menyatakan isu kenyataan ini perlu diambil serius kerana ia adalah kenyataan seorang ahli politik dan para agamawan yang fanatik mungkin mensalahtafsirkan isu ini. Menurut Noorazman ia boleh membawa kepada perselisihan agama seperti yang berlaku di India pada tahun 1992 iaitu peristiwa Perobohan Masjid Babri akibat daripada perhimpunan parti politik dan  hasutan yang seterusnya menjadi isu keganasan agama. “Tujuh laporan polis telah dibuat dalam tempoh 24 jam dari kenyataan Raveenthran Subramaniam dan walaupun beliau telah memohon maaf namun kesannya amat besar.   “Perkataan ‘never’ (tidak pernah) dalam kenyataan beliau amat jelas dan menekankan terhadap pandangan beliau yang negatif kepada Islam secara keseluruhannya. Kami mendesak beliau disiasat dan ditahan oleh pihak berkuasa berikutan kenyataan yang dilihat mencabar dan menghina Perlembagaan Persekutuan,” tegas Noorazman. Noorazman juga menggesa agar perkara ini dipandang serius oleh pihak berkuasa dan mengenalpasti tujuan kenyataan tersebut dikeluarkan. Presiden Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia (PERKID) Malaysia, Masridzi Sat pula berkata isu penghinaan terhadap kesucian agama Islam semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Tindakan pihak yang menyalahgunakan kebebasan bermaklumat di Malaysia merupakan racun kepada kemakmuran negara. “Bagaimanapun, kita berharap apa yang diungkap melalui permohonan maaf itu bukan sekadar untuk meredakan kemarahan umat Islam semata-mata, sebaliknya harus diteruskan di peringkat pendakwaan dan hukuman”, katanya. Jelas Masridzi, permohonan maaf individu terbabit yang disiarkan melalui facebook tidak harus dijadikan alasan oleh pihak berkuasa untuk tidak mengambil sebarang tindakan. Pihak berkuasa harus bertindak tegas bagi memastikan ia tidak berterusan. “Tindakan pihak berkenaan sekiranya tidak dibendung boleh menyemarakkan sentimen perkauman dan keagamaan. Saya bimbang keadaan akan semakin parah sehingga mencetuskan perpecahan perpaduan pelbagai kaum dan agama di negara ini,” tambahnya lagi. Turut hadir semasa Sidang Media Khas tersebut ialah Pengarah Latihan PPIM, Izham Nayan, Timbalan Pengerusi serta Setiausaha Agong Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), Mahmud Hishamuddin dan Mansor Ibrahim dan Presiden Pertubuhan Penggerak Ekonomi Islam Malaysia (PEMA), Zamri Zaimon. -MSM

3552) SIDANG MEDIA : HASUTAN ANCAM KEHARMONIAN - 14/3/2017

6

Kuala lumpur, 14 Mac 2017 – Satu kenyataan yang dibuat pada 13 Mac oleh Raveentharan Subramaniam, Adun Batu Uban yang mengatakan “Firstly, Islam was never a religion of PEACE”, telah mengejutkan semua pihak di negara kita. Hari ini, bertempat di Villa Puteri Condominium, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bersama Gabungan NGO yang terdiri daripada PEMBELA, MHO, PERKID, PEMA telah mengadakan satu sidang media berkenaan isu tersebut. “Kita di Persatuan dan wakil-wakil NGO merasakan gusar dan terkesan akan  kenyataan yang dibuat kerana ia merupakan satu kenyataan yang tidak sesuai dan tidak masuk akal mengatakan Islam adalah agama yang tidak aman” keluh Datuk Nadzim johan atau lebih dikenali sebagai Toqqi. “Perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku kerana kenyataan tersebut datang dari seorang berpendidikan, seorang peguam yang mengatakan kepada rakannya yang beragama Islam, rakyat Malaysia tanpa menggunakan fikiran”. Tambahan beliau, perkara ini turut mendatangkan penghinaan kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong sebagai ketua agama dan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan. “Kenapa kita perlu ambil berat dalam hal ini ? Kalau perkara ini tidak diambil berat maka peristiwa 1952 di Ayodhya, India..ratusan ribu pengikut Hindu berarak menentang Islam sehingga menyebabkan 2000 terkoban dan Masjid Babri yang ketika itu menjadi simbol keIslaman dan keharmonian runtuh” ujar Dr Noorazman, Presiden MHO. Beliau turut mengatakan bahawa kenyataan yang tidak masuk akal ini datang dari seorang peguam dan mewakili parti-parti politik yang suaranya akan didengar dan disokong sesiapa sahaja. “Jika perkara ini ada kena mengena dengan unsur politik,maka cukup-cukuplah menggunakan perkara ini sebagai cara untuk memecah belahkan keharmonian di negara kita” tambahan beliau. Dalam pada masa yang sama Ustaz Masridzi, Presiden Perkid Malaysia berkata,“ Isu penghinaan kepada agama Islam adalah sesuatu isu sepatutnya sama ada peguam atau politik tidak boleh menggunakan agama kerana ia merupakan perkara yang suci dan dilindungi di dalam Perlambagaan”. Ujar beliau lagi, selama ini kita hidup dalam aman kenapa sekarang ini mahu bangkitkan Islam merupakan agama tidak aman? “Di dalam Perlembagaan Persekutuan jelas termaktub bahawa Islam merupakan agama Persekutuan,tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai tetapi kenyataan oleh Raveentharan telah mencabar dengan menuduhkan bahawa Islam agama permusuhan.” jelas Mahmud Hishamuddin, Timbalan Pengerusi PEMBELA. Dr Izham Nayan,turut menyatakkan kekesalan beliau di atas perkara ini dan menganggap kenyataan yang dikeluarkan adalah tidak wajar. Toqqi menyarankan agar pihak berkuasa supaya  menangani masalah ini dengan segera dan membuat sesuatu agar perkara ini tidak berulang lagi.

2

3

4

5

7 

3551) LABEL BRUSHES AND YOU'LL GET THEM BACK, TRADERS TOLD - THE STAR - 14/3/2017

                        the star 14.3.2017
TRADERS whose paint brushes have been confiscated by the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry, can get them back if they comply with the orders to label them. Its Minister Datuk Seri Hamzah Zainuddin said the one-month grace period for traders to comply with the ruling ended on March 9. “We will return the brushes to those who label the products clearly, that it is made from pig bristles or dog hair. “However, if they fail to do so, we will keep the brushes as evidence for the next course of action,” Hamzah said in reply to Hee Loy Sian (PKR-PJ Selatan) who asked if the ministry would return the brushes seized in raids.
 Hamzah said there were aspects in the Trade Description Order, which traders did not comply with.
“We just need them to label if brushes that they sell are made from animal-associated products such as pigs or dogs,” he added. Hamzah also rejected calls for a pig logo on the paint brushes, as suggested by Muslim Consumers Association of Malaysia chairman Datuk Nadzim Johan.

3550) ANDA TANYA PPIM JAWAB - METRO AHAD - 12/3/2017

                        metro ahad 12.3.2017
  1. USAH TERTIPU HADIAH LUMAYAN - Peraduan gores dan menang masih wujud walaupun pelbagai amaran dan pendedahan dilaksanakan. Bagaimanakah kaedah terbaik melenyapkan sindiket ini secara keseluruhannya?
  2. GENGSTER KUTIP HUTANG - Bayaran pinjaman kenderaan hanya tertunggak sebulan, namun wakil institusi perbankan umpama 'gengster' meminta bayaran dan ada yang mengugut untuk melakukan sesuatu. Apakah cadangan atau garis panduan jika berdepan dengan masalah ini?
  3. AWAS MUSLIHAT PENIPU - Sistem pelaburan emas yang menawarkan ganjaran berlipat ganda sering kali menggunakan media sosial untuk menarik perhatian umum. Apakah jalan penyelesaian untuk meningkatkan kesedaran umum?

Monday, March 13, 2017

3549) "ALLAH BERI SAYA KEKUATAN" - SINAR HARIAN - 13/3/2017


DR ZAKIR Naik sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi. Setiap kali berceramah, pasti ribuan orang akan hadir. Kehebatannya memberikan ceramah, menceritakan mengenai Islam serta menjawab persoalan mengenai agama lain membuatkan majoriti masyarakat mengakui kehebatannya membentangkan fakta. Namun di sebalik kehebatannya, banyak cabaran serta dugaan yang ditempuhinya bagi melakukan kerja dakwah serta menyampaikan mesej kedamaian. Antara cabaran yang dihadapinya adalah digelar sebagai pengganas oleh beberapa pihak, sementara yayasan naungannya, Islamic Research Foundation (IRF) digantung kerajaan India atas pelbagai alasan. Walaupun menghadapi pelbagai rintangan, beliau bersyukur kepada ALLAH SWT kerana masih memberi kekuatan kepadanya untuk melakukan dakwah, tugasan yang dijalankannya aktif lebih 25 tahun lalu. Media antarabangsa melaporkan abang dan kakak anda kini disiasat polis berikutan dakwaan yang mengatakan yayasan seliaan anda, Islamic Research Foundation (IRF) membiayai dana untuk kumpulan pengganas. Apa penjelasan anda? Berhubung tuduhan yang mengatakan saya dengan aktiviti penyelewengan wang dan pemberian dana untuk tujuan keganasan, saya sentiasa menghantar segala rekod transaksi yayasan saya kepada kerajaan India setiap tahun untuk tempoh 25 tahun. Dalam tempoh tersebut, tidak pernah satu tuduhan yang pernah dibuat oleh mana-mana pihak terhadap saya. Isu ini lebih terarah kepada politik pihak tertentu. Tidak pernah berlaku dalam sejarah dunia yang mana seorang pendakwah terkenal dunia dituduh oleh beberapa pihak sebagai seorang pengganas. Saya pernah merangkul Anugerah Raja Faisal, anugerah tertinggi dalam dunia akademik Islam, Anugerah Al-Quran Dubai yang merupakan anugerah kedua tertinggi selepas Anugerah Raja Faisal, tokoh Maal Hijrah dan beberapa anugerah lagi di beberapa buah negara. Alhamdulillah, banyak negara Islam yang bangun untuk menyokong saya dari belakang. Tetapi persoalan utama, adakah umat Islam di seluruh dunia bersatu untuk mempertahankan individu tersebut. Saya tidak menafikan ada orang Islam yang menyokong agenda pihak ini untuk kepentingan mereka. Alhamdulillah, ALLAH SWT telah menyelamatkan saya banyak kali dalam tempoh 25 tahun ini. Saya tidak akan menyesal sekiranya saya ditakdirkan untuk memasuki penjara. Lihat kepada Rasullah SAW yang berhijrah dari Makkah (ke Madinah) dan kembali semula ke Makkah beberapa tahun kemudian. Adakah anda turut diburu polis India untuk membantu siasatan itu? Biar saya ceritakan sedikit sejarah sebelum dakwaan ini berlaku. Pada 1 Julai 2015, Dhaka, Bangladesh bergegar apabila satu kumpulan pengganas menyerang bandar raya itu dan serangan tersebut mengorbankan 25 mangsa. Dua hari kemudian, terdapat laporan daripada sebuah media Bangladesh yang mengatakan salah seorang daripada ahli kumpulan itu adalah peminat saya. Daripada laporan tersebut, beberapa buah media India mengambil laporan itu dan ini sekali gus membuatkan nama saya meledak secara tiba-tiba. Dari situ, ribuan Muslim India bangkit untuk mempertahankan saya. Dan Alhamdulillah, setahun kemudian, Parlimen India mengesahkan bahawa saya tidak terlibat dengan sebarang gerak kerja kumpulan pengganas kerana tidak menjumpai apa-apa kaitan saya dengan mana-mana kumpulan pengganas. Namun, selepas beberapa bulan, pihak berkuasa ini kembali menyiasat semula kes berkenaan. Pada bulan September 2015, kerajaan India mengambil keputusan untuk menggantung yayasan saya bagi tempoh lima tahun. Melihat pada situasi tersebut, dalam satu sidang media, saya mengatakan bahawa saya bersedia untuk disiasat oleh pihak berkuasa India. Sekiranya mereka mahu melakukan pendakwaan, saya bersedia untuk didakwa di mahkamah dengan syarat pendakwaan itu didengari di mahkamah negara lain. Saya juga bersedia sekiranya kes ini dibawa ke mahkamah Malaysia untuk dibicarakan mengikut lunas undang-undang antarabangsa. Saya tidak takut. Berapa ramai memeluk Islam di hadapan anda? ALLAH SWT adalah Tuhan yang menyimpan segala rekod hidup kita. Hanya Dia yang akan mengizinkan sama ada seseorang itu memeluk Islam atau tidak. Saya hanya bertugas sebagai orang yang bertanggungjawab mengajak dan mengajar masyarakat mengenai Islam. Saya sentiasa berdoa supaya ALLAH SWT mempermudah kan urusan saya untuk mengajar masyarakat dan menerima apa yang saya buat ketika ini. Bagaimana anda melihat masyarakat Islam di Amerika Syarikat (AS) selepas Donald Trump dipilih menjadi presiden AS? Saya tidak mempunyai angka berhubung perkara ini kerana tidak membuat sebarang kajian. Tetapi, setelah insiden 11 September 16 tahun yang lalu, yang mana agama Islam dikecam dengan teruknya oleh majoriti masyarakat dunia, jumlah rakyat AS yang memeluk Islam dianggarkan dalam 34,000 orang dalam tempoh 10 bulan pertama selepas insiden itu. Lebih teruk sesebuah pihak mengecam Islam, lebih ramai masyarakat yang ingin mengenali dan memeluk Islam. Jangan takut untuk memberi maklumat mengenai Islam kepada masyarakat. Tetapi, takutlah kepada ALLAH SWT. ALLAH SWT telah berjanji bahawa Islam akan bangkit. Kita perlu melahirkan kepercayaan terhadapNYA. Adakah anda sudah mempersiapkan seseorang sebagai penyambung legasi pendakwah penceramah setaraf anda? Kita sudah merancang beberapa perkara untuk berdakwah demi Islam. Saya sudah mengajar kanak-kanak kecil mengajar dan menghafal Al-Quran sejak umur 2 tahun. Saya sudah meramalkan beberapa tahun lalu apa yang akan berlaku terhadap saya sekiranya melakukan kerja dakwah dan hari ini, ia telah berlaku. Memang kerja dakwah akan menghadapi cabaran serta dugaan dari pelbagai sudut. Kita lihat Rasullah SAW yang menghadapi pelbagai cabaran untuk berdakwah selama puluhan tahun. Ini semua keizinan ALLAH SWT. Apakah rahsia anda hingga boleh hafal kitab-kitab agama lain? Ia adalah satu rahsia terbuka. Ini semua adalah bantuan ALLAH SWT. Saya pernah beritahu anak saya, walaupun dia berjaya menghafal kitab, tanpa bantuan ALLAH SWT, dia tidak mungkin akan berjaya. Saya pernah gagal dalam peperiksaan bahasa Inggeris. Tetapi, dengan bantuan ALLAH SWT, saya berjaya bertutur dalam bahasa Inggeris. Alhamdulillah

3548) BONGKAR LEBIH BANYAK " KELDAI CUKAI " - UTUSAN MALAYSIA - 13/3/2017

                                UTUSAN MALAYSIA 13.3.2017
  KUALA LUMPUR 12 Mac – Pasukan Penguatkuasa Pemulihan Hasil Negara (NRRET) Jabatan Peguam Negara perlu membentuk pasukan petugas khas bersama agensi-agensi penguat kuasa berkaitan untuk melakukan lebih banyak pembongkaran berhubung kelicikan pihak tertentu mengelak pembayaran cukai. Pengerusi Biro Integriti dan Anti Rasuah Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Jais Abdul Karim berkata, ini termasuk mengenal pasti mereka yang mempergunakan ‘keldai cukai’ dalam kalangan orang Melayu dan bumiputera untuk mengaut keuntungan berlipat-ganda dengan memanipulasi proses jual beli hartanah. Katanya, kebanyakan orang Melayu yang menjadi mangsa keldai cukai itu tidak sedar mereka dipergunakan hanya kerana telah ‘dibutakan mata’ dengan menerima imbuhan wang walaupun dalam jumlah sedikit. “Pasukan petugas khas ini amat perlu untuk membongkar lebih banyak kegiatan seumpama ini, kita percaya banyak lagi yang berlaku di luar sana daripada sekecil-kecil perniagaan hinggalah berstatus perniagaan besar yang mengaut keuntungan tanpa membayar cukai,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Beliau mengulas serbuan NRRET Jabatan Peguam Negara dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) yang membongkar perbuatan tidak membayar cukai oleh dua ahli perniagaan bergelar Tan Sri. Pasukan ber­kenaan mendapati, kerajaan kerugian berpuluh-puluh juta ringgit setahun akibat tindakan mereka tidak mengisyti­harkan pendapatan sebenar bagi mengelak syarikatnya membayar cukai yang lebih tinggi kepada kerajaan. Dalam pada itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, kegiatan berunsur ‘ekonomi gelap’ itu sudah lama berlaku dalam masyarakat sehingga ada di antara mereka mampu memperoleh keuntungan hasil perniagaan judi haram sehingga RM16 juta sehari tanpa membayar cukai. Sehubungan itu katanya, pasukan NRRET perlu diperkasakan untuk terus membongkar perbuatan mengelak cukai oleh pihak tidak bertanggungjawab itu dengan cara menyalurkan wang ke beberapa akaun lain. Pada masa sama katanya, pihak berkuasa juga perlu mencari satu kaedah supaya lebih mudah untuk mengesan kegiatan itu selain menjalinkan kerjasama dengan orang ramai supaya mereka turut bertanggungjawab menyalurkan maklumat kepada pihak berkuasa.

GERAKKAN KUASA PENGGUNA

GERAKKAN KUASA PENGGUNA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...