Thursday, June 30, 2011

ADUAN PILIHAN : SENARAI PENGIKLAN DI ASTRO

UNTUK DIKONGSI BERSAMA, SENARAI PENGIKLAN DI ASTRO :
No PENGIKLAN PERBELANJAAN IKLAN 
RM
1 CANON MARKETING (M) S/B 52,444,903
2 GLAXO SMITHKLINE 33,590,580
3 DBS BANK LTD 26,189,000
4 NESTLE 24,806,525
5 DIGI TELECOMMUNICATION S/B 24,098,741
6 UNILEVER MALAYSIA 22,163,610
7 PROCTER & GAMBLE 21,991,150
8 APEX PHAMACY 18,746,977
9 GHK MOTORS S/B 18,083,561
10 CELCOM 17,343,882
11 NEW ZEALAND MILK 16,943,921
12 COLGATE-PALMOLIVE (M) S/B 15,310,750
13 KFC HOLDINGS 15,298,920
14 GOLDEN ARCHES RESTAURANT 12,492,930
15 MARINA BAY SANDS 11,640,802
16 MEAD JOHNSON 10,969,580
17 S'PORE TOURISM BOARD 10,903,673
18 KATRIN BJ S/B 10,857,150
19 SONY PICTURES 10,036,295
20 GENTLE SUPREME S/B 9,964,093
21 AMERICAN EXPRESS (M) S/B 9,678,409
22 MALAYAN BANKING BHD 9,335,072
23 MAXIS COMMUNICATION BHD 9,147,000
24 PANASONIC MALAYSIA S/B 8,262,620
25 L'OREAL M'SIA S/B 7,998,260
26 SONY (M) S/B 7,822,591
27 JAB.PENGAIRAN DAN SALIRAN 7,240,700
28 PEPSI CO BEVERAGES INT. 6,953,780
29 POS M'SIA BHD 6,682,938
30 HILTON HOTEL 6,655,816
31 NIKON (M) S/B 6,590,843
32 MALAYSIA MILK 6,492,039
33 PRUDENTIAL ASSURANCE M'SIA BHD 6,251,280
34 DANONE MARKETING (M) S/B 6,009,849
35 KEM.TENAGA TEKNOLOGI HIJAU&AIR 5,893,477
36 TM 5,755,371
37 ASIATRAVEL.COM HOLDINGS LTD 5,404,300
38 CABINET INDUSTRIES S/B 5,291,473
39 DUTCH LADY MILK INDUSTRIES BHD 5,272,830
40 UNITED INTERNATIONAL PICTURES 5,116,890
41 SOUTHERN LION S/B 5,021,226
42 PERMANIS S/B 4,982,220
43 THE WRIGLEY'S COMPANY 4,683,367
44 PETRONAS 4,630,349
45 CAPITALAND LIMITED 4,595,050
46 DIETHELM 4,534,580
47 AXA AFFIN ASSURANCE BHD 4,317,300
48 LE MERIDIEN HOTEL 4,279,500
49 SARA LEE 4,276,770
50 SEPANG INT.CIRCUIT 4,276,150
JUMLAH KESELURUHAN   (IKLAN BERBAYAR & PERCUMA) 567,329,093

Juga, join dan like group ini di facebook : http://www.facebook.com/Bantah.Kenaikan.Harga.Astro

PPIM : PARA PENGGUNA SEKALIAN,LIHAT BETUL-BETUL DATA INI. APA KITA NAK BUAT DENGAN PENGIKLAN-PENGIKLAN INI?

Wednesday, June 29, 2011

Fatwa Berkaitan Etil Alkohol Dalam Makanan

Fatwa Berkaitan Etil Alkohol Dalam Makanan
Tarikh Keputusan: 29 Jun, 2010

Huraian Tajuk/Isu: Fatwa Berkaitan Etil Alkohol Dalam Makanan

Keputusan: Dimaklumkan bahawa telah dibincang dan dibahaskan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada 16 Rejab 1431 bersamaan 29 Jun 2010. Setelah dilihat dengan penuh penelitian, maka keputusannya adalah seperti berikut.

Alahamdullilah fatwanya :

1.Setiap minuman arak mengandungi Alkohol Etanol yang memabukkan tetapi bukan semua alkohol itu dari arak. Alkohol dari proses pembuatan arak hukumnya haram dan najis.
2.Minuman ringan yang dibuat sama caranya dengan membuat arak samada mengandungi sedikit alkohol atau alkohol yang disulingkan adalah haram diminum.
3.Minuman ringan yang dibuat bukan untuk dijadikan arak atau bukan yang memabukkan dan tidak sama caranya dengan proses arak adalah halal.
4.Alkohol yang terjadi sampingan dalam proses pembuatan makanan dan minuman tidak najis dan boleh dimakan.
Kandungan Etil Alkohol yang terdapat di dalam makanan dan minuman yang dibenarkan adalah tidak lebih daripada 0.01%.


Proses Pembuatan Alkohol (Etanol)
Alkohol (etanol) dapat diproduksi melalui dua cara:
1.Cara petrokimia (proses dari bahan bakar fosil) melalui hidrasi etilena. Etanol hasil hidrasi ini biasa digunakan sebagai feedstock (bahan sintesis) untuk menghasilkan bahan kimia lainnya atau sebagaisolvent (pelarut).
2.Cara biologis melalui fermentasi gula dengan ragi (yeast).

Minuman beralkohol dibuat dengan cara fermentasi dari bahan baku yang mengandung gula cukup tinggi. Ragi yang umum digunakan adalah Saccharomyces cerevisiae. Ragi ini mengeluarkan enzim yang digunakan untuk memecah gula seperti glucose maupun fructose menjadi etanol dan karbon dioksida
Proses utamanya adalah :
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

Lamanya proses fermentasi tergantung kepada bahan dan jenis produk yang akan dihasilkan. Proses pemeraman singkat (fermentasai tidak sempurna) yang berlangsung sekitar 1 – 2 minggu dapat menghasilkan produk dengan kandungan etanol 3 – 8 %. Contohnya adalah produk bir. Sedangkan proses pemeraman yang lebih panjang (fermentasi sempurna) yang dapat mencapai waktu bulanan bahkan tahunan seperti dalam pembuatan wine dapat menghasilkan produk dengan kandungan etanol sekitar 7-18 %.

Alkohol yang biasa digunakan dalam minuman keras adalah etanol (C2H5OH) dan proses fermentasi Kompucha yang menggunakan cara yang sama dalam pembuatan bir dan wine juga menghasilkan struktur etanol yang sama.


Beberapa petikan dari pakar..

After a week or two of fermentation, the liquid is tapped. Some liquid is retained to keep the pH low to prevent contamination. This process can be repeated indefinitely. In each batch, the "mother" culture will produce a "daughter", which can be directly handled, separated like two pancakes, and moved to another container. The yeast in the tapped liquid will continue to survive. A second wait time for about a week can produce more carbonation.

The big advantage of a secondary anaerobic fermentation is that it reduces the sugar without sacrificing the taste. Most folks do a Second Stage to increase carbonation. But be aware this will also increase the alcohol content as. The aerobic kombucha ferment results in only about 0.5% alcohol, but with an anaerobic ferment and anaerobic yeasts the bottled kombucha goes up to around 2% alcohol. (beer is around 4%, and wine 7%)
 
              


IKLAN : " pengumuman sempena persiapan Hari Raya Puasa"

TEMPAHAN BISKUT ALMOND LONDON UNTUK HARI RAYA KINI DIBUKA...



HARGA
                                          1 BALANG (50BIJI)                                RM22
                                          100 BALANG KEATAS                          RM18 (1 BALANG)
         1000 BALANG KEATAS                        RM14 (1 BALANG)


UNTUK TEMPAHAN SILA HUBUNGI:

MAULA 017 682 5837
seth.maula@gmail.com

Tuesday, June 28, 2011

[sim] BINCANG : Sikap & budaya orang kita

Salam...
Saya nak mencelah...
Saya bekerja di syarikat forwarding/logistic di sekitar B.Sunway.  Melayu disana hanya 2 org sahaja. Saya (Acct.Asisstant) & sorang lagi... Manager, Transport Dept.
Sebelum ni saya bekerja sebagai kerani di syarikat Melayu.  Saya kerja agak slow motion gak la... Bila tukar di tempat kerja baru ni... memang saya respek giler budaya kerja org Cina nih!!! Diorang memang kerja laju... Antara lain attitude mereka yang telah menjadi attitude saya ialah :-

1) more work, less talk
2) good in handling telephone call
3) good in customer services & enquiry
4) fast/efficient, no last minute work
5) during office hour, is time paid for work... not chatting...bla...bla... direct selling... bla..bla... (chatting on lunch time only)
6) Sikap diorang memang annoying, tapi bab kerja...semua settle... xder putar belit!!
7) able to handle pressures... no pint point to someone else, discuss together & project any unconvinient situation...
8) direct to the point... no pusing sana, pusing sini, matlamat mudah difahami & cepat dicapai.
Banyak lagi sebenarnya.... sampai saya pun x tahu nak list kan!!!
Tapi yang menjadi ke respek an saya ialah tentang customer service mereka....Bila client ingin sesuatu on d spot diorang akan settlekan... x macam makcik2 kita kat sektor awam tu!!! annoying!!!!
Saya pernah discuss tentang ni dengan seorang rakan saya yang juga bekerja dengan Cina... dia pun respek budaya kerja org Cina nih!!! Ini attitude positif yang patut org melayu kita amalkan untuk forward to future!!!
Sampaikan kami ada ingin cadangkan..kepada kerajaan, SESIAPA YG NAK BEKERJA SBG GOVT. SERVANT DIWAJIBKAN BERKHIDMAT DI SEKTOR SWASTA DULU... sebagai on job training!!!
Ntahlah.... kepada sesiapa yang kerja ngan org Cina taulah...
p/s : agaknya kalau saya bekerja dikalangan org GOVT. mesti saya adalah seorang pekerja yang terbaik sekali !!!  
kenapalah org melayu kita x mcm org Cina??????
SUMBER :   www.sim.org.my

Monday, June 27, 2011

SEKITAR KENYATAAN MEDIA MENGENAI BOIKOT ASTRO






PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
No. 70X Jalan Keramat Hujung, Bukit Keramat, 54000 Kuala Lumpur
No. Tel: 03-425 77 222 Faks: 03-4256 6617
Hotline: 019-359 1000 Laman Web : www.muslimconsumer.org.my


KENYATAAN MEDIA 27hb Jun 2011 PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA (PPIM):
Boikot Astro! Kerana Pentingkan Keuntungan Lebih Daripada Pengguna

Merujuk kepada kenyataan media PPIM betarikh 17hb Jun 2011 mengenai kenaikan harga dan kualiti perkhidmatan Astro dan juga kenyataan media oleh En. Henry Tan, Ketua Pegawai Operasi Astro bertarikh 24hb Jun 2011 di Star bertajuk Price revision is ‘inevitable’, PPIM amat berdukacita pihak Astro tidak berganjak daripada keputusannya menaikkan harga pakej langganan berkuatkuasa Julai 2011 walaupun mendapat desakan daripada beberapa Persatuan-Persatuan Pengguna dan juga Kementerian berkaitan untuk tidak berbuat demikian.

PPIM kesal dengan sikap Astro yang tidak prihatin langsung terhadap rungutan pengguna yang rata-rata tidak bersetuju dengan notis kenaikan harga berkuatkuasa Julai 2011. Ini berdasarkan kaji selidik yang telah dijalankan PPIM di laman blog www.muslimconsumer.org.my. Sikap demikian mencerminkan keperibadian Astro yang bertentangan dengan semangat 1 Malaysia : Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan yang diperjuangkan Kerajaan.

PPIM ingin menyedarkan semua pengguna, Astro hanya berminat untuk mengaut keuntungan daripada pengguna yang tidak mempunyai pilihan kerana siaran TV berbayar melalui SATELIT DIMONOPOLI ASTRO selama DUA PULUH (20) TAHUN. Rungutan dan keperluan pengguna kepada perkhidmatan yang berkualiti tidak diendahkan Astro kerana tiada persaingan.

Pihak Astro pula sentiasa menyalahkan syarikat TV berbayar lain atas kenaikan kos kandungan sedangkan pihak Astro mempunyai sumber kewangan yang kukuh hasil daripada lesen monopoli tv satelit yang dinikmati selama ini untuk membida kandungan pada harga yang amat tinggi berbanding pihak lain.

Setelah hampir sepuluh (10) tahun mengaut keuntungan berlipat ganda hasil daripada langganan pengguna dan juga hasil iklan TV, pihak Astro telah menunjukkan keangkuhannya dengan sewenang-wenangnya menaikkan harga langganan tanpa berbincang dengan pihak berwajib.

Memandangkan pihak Astro tidak mengendahkan tuntutan pengguna melalui PPIM yang dibuat pada kenyataan media bertarikh 17hb Jun 2011, PPIM menggesa semua pelanggan dan pengguna Astro bersatu dan memboikot ASTRO sehingga mereka akur kepada  tuntutan-tuntuntan tersebut.

Pada fasa pertama ini, PPIM akan bertindak melalui ahli-ahlinya dengan:
1. Tidak membayar bil langganan bulanan Astro selama tiga (3) bulan  berturut-turut;
2. Memboikot produk dan perkhidmatan para pengiklan yang mengiklan di Astro melalui kuasa pengguna yang sedia ada; dan
3. Menuntut Kementerian yang berkaitan seperti Kementerian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK)dan Kementerian Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan (KPKK) mengambil tindakan untuk membela hak pengguna melalui pelbagai Akta sedia ada seperti Consumer Protection Act 1999 dan Communication & Multimedia Act 1998.[end]

Sunday, June 26, 2011

EMEL PILIHAN : REMINDER! FOR THOSE WHO TRAVEL A LOT

video


FOR THOSE WHO TRAVEL A LOT
NEVER BE KIND SUCH AS HELPING TO HOLD OR CARRY FOR SOMEBODY'S WATER BOTTLES ! IT COULD BE A DRUG TRAFFICKER'S BOTTLE. SEE THIS SHORT VIDEO HOW DRUG IS SMUGGLED VIA THIS WATER BOTTLE !
Now you'll see why you *should not hold* anything for a fellow traveler or stranger, not even an old auntie or uncle or pregnant lady. Coz you may end up "Digantung sampai mati"  (death by hanging) *for illegal drug trafficking.*

Wednesday, June 22, 2011

Berita : Astro Given 7 Days Or Face Boycott

Berita Penuh, Klik Link ini : http://mynewshub.my/2011/06/17/astro-given-7-days-or-face-boycott/

AGAMA : 10 PERKARA

Bismillah Walhamdulillah Was Salaatu Was Salaam 'ala Rasulillah
As-Salaam Alaikum Wa-Rahmatullahi Wa-Barakatuhu
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Anas Ibn Malik reports that a Bedouin came to the Messenger of Allah (PBUH) and Greeted him in the mosque.
 
The Messenger of Allah Peace Be Up On Him (PBUM) asked him where he came from.
The Bedouin said:
“I came from far seeking answers to some questions”
Our master of masters told him to ask his questions:
 
What should I do to feel the presence of Allah when I make my prayers?
Holy Prophet (PBUM) Replied 
“Give the utmost care in taking your ablutions and in being clean and pure”
`How should I calm my fear of the day of last judgment?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Remember Allah before you eat anything and before you sleep”
What should one do to be rich?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Read the Surah Muzammil”.
What should I do to protect myself from the tortures of the graves?

Holy Prophet (PBUH) Replied

“Recite the Surah Mulk”

I wish to be honorable?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Then, don’t divulge the wrong doings of anybody”
I wish to be a respectable person?

Holy Prophet (PBUH) Replied

“Then, Don’t ask for anything from anybody”
I wish to be an intelligent man, what should I do?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Fear Allah”
I wish to be a loyal servant to Allah and do what He wants me to do?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Read The Quran”
I wish to be enlightened and have peace of heart?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Remember Death”
I wish to follow the Straight Path?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Do good to others for Allah’s sake”
I wish to be protected against enemies?
Holy Prophet (PBUH) Replied
 “Trust in Allah”
What should I do so that Allah does not abase me?

Holy Prophet (PBUH) Replied

“Do not respond to the desires of your flesh”

I wish to have a long life?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Praise and thank Allah”
I wish for prosperity?

Holy Prophet (PBUH) Replied

“Be in a state of ablution at all times”

How can I save myself from the hellfire?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Protect your eyes and your tongue and your hands and what is below your waistline against evil”
How can I cleanse myself from my sins?
Holy Prophet (PBUH) Replied
“Shed tears for what you have done and repent by undoing what you have done wrong”
 
Note: Please spread this precious wisdom by sending it to every Muslim and gain unlimited remunerations from ALLAH ALMIGHTY, INSHAALLAAH

Tuesday, June 21, 2011

GERAI JUALAN UNTUK PROMOSI


Untuk Tempahan Dan Pertanyaan Sila Hubungi : Urusetia-03-62510249/03-62510355
                                                                          Danial : 016-3060212/ 013-3180353 (Sany)                                                                                                      017-3074674

BAHAN BACAAN : Persoalan Agama: Syaitan masuki tubuh menerusi 10 pintu


Bersama Ustaz Zahazan Mohamed
bminggu@bharian.com.my
2011/06/19

USTAZ, mungkin kita boleh kata segala perbuatan jahat yang berlaku di muka bumi ini seperti tamak harta, sombong, memfitnah orang, suka menzalimi orang, ambil harta orang, riak dan sebagainya berpunca daripada syaitan. Untuk pengetahuan ustaz, Saya seorang tua yang baru hendak insaf. Cuma adakah cara untuk kita lari daripada terus dihasut oleh syaitan. Kalau ada bagaimanakah caranya. 

Sanusi,
Kuala Terengganu.


ALHAMDULILLAH wassolatu wassalam ‘ala rasulillah waba’d. 


Untuk membantu manusia dalam menghadapi cabaran-cabaran syaitan dan fantasi Iblis, Islam sudah menunjukkan kepada manusia beberapa perkara supaya dapat menolongnya bertahan dalam bertarung dengan syaitan dan membolehkan ia berjaya menewaskan musuh ketatnya itu. Dalam sebuah kitab yang ditulis oleh seorang ulama Syeikh Fathi Yakan menulis kitabnya yang terkenal iaitu Maza yakni intima’I lil Islam. 

Dalam kitab itu menyatakan, perkara itu sudah pun disimpulkan oleh seorang yang salih dengan katanya: 
“Ku renung dan ku fikir, dari pintu manakah syaitan itu memasuki hati manusia, tiba-tiba aku mendapati syaitan masuk dari sepuluh pintu iaitu: 
Pertama: Tamak dan jahat sangka, lantas aku menghadapinya dengan sifat menaruh kepercayaan dan berpada dengan yang ada sesudah berusaha dan berikhtiar. 

Kedua: Cintakan hidup dan panjang angan-angan, lalu aku menghadapinya dengan rasa takut dengan kedatangan mati yang tiba-tiba. 

Ketiga: Cintakan kerehatan dan nikmat, lalu aku menghadapinya dengan meyakini bahawa nikmat itu akan hilang dan meyakini balasan buruk. 

Keempat: Kagum pada diri sendiri (ujub), lalu aku menghadapi dengan mensyukuri nikmat pemberian Allah dan takutkan balasan seksaan. 

Kelima: Pandang rendah terhadap orang lain dan tidak menghormati mereka, lalu aku menghadapinya dengan cara mengetahui hak dan kehormatan mereka. 

Keenam: Hasad dengki, lalu aku menghadapinya dengan sifat qanaah (iaitu berpuas hati dengan apa yang ada setelah berusaha dan berikhtiar) dan reda terhadap pemberian Allah kepada makhluknya. 

Ketujuh: Riak dan sukakan pujian manusia, lalu aku menghadapinya dengan sifat ikhlas. 

Kelapan: Kedekut atau bakhil, lalu aku menghadapinya dengan meyakini bahawa apa yang di tangan makhluk itu akan binasa sedangkan apa yang ada di sisi Allah akan kekal. 

Kesembilan: Takbur atau sombong, lalu aku menghadapinya dengan sifat tawaduk. 

Kesepuluh: Tamak, lalu aku menghadapinya dengan yakin terhadap balasan Allah dan tidak mengharapkan sesuatu yang ada pada manusia. 

Antara arahan yang dituntut oleh Islam sebagai suatu jalan untuk mengelak diri daripada panah dan tipu daya Iblis ialah mengingati Allah sewaktu mula melakukan semua kerja. Dalam hubungan ini Abu Hurairah sudah meriwayatkan bahawa syaitan bagi orang mukmin telah bertemu syaitan bagi orang kafir. 

Didapati bahawa syaitan bagi orang kafir itu dalam keadaan gemuk sedangkan syaitan bagi orang mukmin kurus kering dan dalam keadaan duka cita. Lalu syaitan orang kafir bertanya kepada syaitan orang mukmin: “Kenapa kamu kurus kering dan duka cita. Syaitan orang mukmin menjawab: Aku mendampingi seorang lelaki untuk menggodanya. Apabila lelaki itu hendak makan, dia menyebut nama Allah. Jadi aku terus lapar. 

Apabila minum dia menyebut nama Allah. Jadi aku kehausan. Apabila dia memakai pakaian dia menyebut nama Allah dengan itu aku terus bertelanjang. Apabila dia memakai minyak rambut, dia terus menyebut nama Allah. Dengan itu rambutku terus kusut kering.” 

Syaitan yang kafir pula berkata: “Tetapi aku mendampingi seorang yang sedikit pun tidak melakukan daripada apa yang engkau sebutkan tadi. Oleh itu aku berkongsi dengannya pada makanan, minuman dan pakaiannya.” 

Demikianlah, wallahua’lam. 



PPIM : UNTUK RENUNGAN BERSAMA

GERAKKAN KUASA PENGGUNA

GERAKKAN KUASA PENGGUNA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...